Еврофутбол Гонки СпортМакс Залози на живо Резултати на живо Клуб Еврофутбол
 
МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ
ПРОЕКТ "ПЕЧЕЛИШ И ПОМАГАШ"  

Печелиш и помагаш2012Спортни талантиНовини за програмата

ИНТЕРВЮ СЪС ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ" НА ЕВРОФУТБОЛ ЗА 2012 Г.

Разговаряме с Митко Ценов, Павел Моравенов и Иван Кисьов - "Спортни таланти” на Еврофутбол за 2012 г. Виждаме се преди началото на церемон ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Разговаряме с Митко Ценов, Павел Моравенов и Иван Кисьов - "Спортни таланти” на Еврофутбол за 2012 г.
Виждаме се преди началото на церемонията по закриване на програмата за 2012 г. и обявяване на предстоящия й старт за 2013 г. Тя се състоя на 27.11.2012 г. от 17:00 часа в зала "Виваком Арт Хол” на ул. "Гурко” № 4 в София.

Разговаряме с Митко Ценов – лека атлетика

Здравей! Как си?
Перфектно! Здрав съм, в добра форма, тренирам и се подготвям.
Как мина за теб 2012 г.?
Много добре, много съм доволен от себе си. Още през зимата стартирах силно – спечелих медали от Балканиади, това бяха важни състезания...След това се подготвях за световното първенство в Барселона, на което станах 15-ти в света. Доволен съм!

Каква ще бъде за теб 2013 г.?
Всъщност, до края на тази година ми остава още едно важно състезание – Европейско първенство в Будапеща (на 9-ти декември). Иначе очаквам добри резултати от 2013 г. – вярвам, че ще представя България и ще зарадвам хората!
Ще кандидатстваш ли отново по програма "Спортни таланти" и за следващата година?
Да, ще кандидатствам.
 
Разговаряме с Павел Моравенов – лека атлетика

Здравей! Как се чувстваш?
Чувствам се добре и аз съм в добра форма. Очаквам церемонията да започне и се радвам, че съм сред останалите "Спортни таланти" на Еврофутбол.
Как мина за теб 2012 г.?
В началото всичко тръгна много добре, после получих тежка контузия. Хубавото е, че преди това успях да взема няколко медала (смее се), започнах да се подготвям за световното първенство, но се контузих и не отидох никъде...
Каква ще бъде за теб 2013 г.?
Ще се готвя за европейско, за световно...
Ще кандидатстваш ли отново по програма "Спортни таланти" и за следващата година?
Вероятно да, но ще помисля и първо ще се консултирам с треньора и близките ми.


Разговаряме с Иван Кисьов – конен спорт

Здравей! Как си?
Чувствам се много добре в края на тази успешна за мен година.
Как мина за теб 2012 г.?
Тренирах в Германия два месеца, подготвих се добре за европейското и създадох много контакти. Станах 44-ти в света и това е много добро постижение за мен.
Имах много млади коне, добре подготвени, с които тренирахме на ниво.
Каква ще бъде за теб 2013 г.?
Надявам се да продължа да се представям добре с тези коне – предстоят още важни състезания. Вярвам, че ще вървим само напред и нагоре!
Ще кандидатстваш ли отново по програма "Спортни таланти" и за следващата година?
Още не съм решил, но по-скоро да.


ИНТЕРВЮТА С ТРИМА СПОРТНИ ТАЛАНТИ

Разговаряме с Виктор Нинов, Светослав Петров и Владимир Далаклиев - "Спортни таланти" на Еврофутбол за 2012 г. Виждаме се преди началото на церемо ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Разговаряме с Виктор Нинов, Светослав Петров и Владимир Далаклиев - "Спортни таланти" на Еврофутбол за 2012 г. Виждаме се преди началото на церемонията по закриване на програмата за 2012 г. и обявяване на предстоящия й старт за 2013 г. Тя се състоя на 27.11.2012 г. от 17:00 часа в зала "Виваком Арт Хол" на ул. "Гурко" № 4 в София.

Разговаряме с Виктор Нинов:

1. Здравей! Как се чувстваш?
В момента се чувствам добре. Нямам травми, в отлично състояние съм, готвя се за новия сезон.
2. Какво ти предстои до края на тази година?
Утре (бел. ред. – интервюто е взето на 27.11.2012 г.) заминавам на подготовка в Плевен, ще изкарам там поне две седмици. Готвя се за европейското първенство догодина.
3. Как мина за теб 2012 г.?
"Еврофутбол" ми помогна много през тази година, но се радвам и че тя свършва, защото имах много травми и проблеми. Така или иначе, вече всичко приключи!
4. Каква ще бъде за теб 2013 г.?
Надявам се много, че ще е по-добра и ще се представя на ниво на всички състезания. Март месец имам европейско първенство в Гьотеборг, а лятото – Купа Европа и световно първенство в Москва – все големи форуми, на които вярвам, че ще се представя добре.
5. Ще кандидатстваш ли по програма "Спортни таланти" и догодина?
Да и се надявам да ме одобрят (смее се).
6. Какво ще пожелаеш на читателите на в-к "Еврофутбол"?
Да са здрави и щастливи и весели празници на всички!

Разговаряме със Светослав Петров:

Здравей! Как се чувстваш?
Идеално!
Как мина за теб 2012 г.?
Добре. Тренирах, подготвях се – това е моят живот, труд в залата.
Този труд беше ли ознаменуван с някакви конкретни резултати?
Да, но за спортни постижения ще мога да говоря догодина, защото тогава започва новият сезон.
Говориш за догодина - каква ще бъде за теб 2013 г.?
Подготвям се с мъжкия национален отбор по борба с треньор Армен Азарян и смятам, че следващата година ще бъде изключително успешна за мен. Имам републикански първенства, но вярвам, че всичко ще е наред, защото имам отличен треньор и под неговото ръководство мога да постигна всичко.
Ще кандидатстваш ли по програма "Спортни таланти" и догодина?
Да, определено смятам да кандидатствам, защото се очаква в София да се проведе световно първенство по класическа борба за юноши и това е един от стимулите ми за 2013 г. Освен това има европейско първенство – ще имам нужда от подкрепата на "Еврофутбол", за да се подготвя за тези големи турнири.
Какво ще пожелаеш на читателите на в-к "Еврофутбол"?
Да са здрави!

Разговаряме с Владимир Далаклиев

Здравей! Как се чувстваш?
Благодаря, добре!
Как мина за теб 2012 г.?
Тази година мина успешно, имам участие на пет международни състезания по таекуондо – получих четири златни медала и един сребърен.
Каква ще бъде за теб 2013 г.?
Смятам, че ще бъде много силна година. Имам голяма цел – предстои ми световно първенство и вярвам, че ще се представя добре. Подготвям се усилено, за да спечеля злато за България.
Ще кандидатства ли Владимир Далаклиев за "Спортни таланти" и през 2013 г.?
Да, смятам отново да кандидатствам, защото доказано формулата на успеха с "Еврофутбол" поне при мен работи (смее се).
Какво ще пожелаеш на читателите на в-к "Еврофутбол"?
Весели празници и да се гордеят, че са българи!


ЕВРОФУТБОЛ ОРГАНИЗИРА ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' И ДОГОДИНА

Еврофутбол ще организира програма "Спортни таланти" и през следващата 2013 година. Това ще е второто издание на инициативата, която стартира в началот ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Еврофутбол ще организира програма "Спортни таланти" и през следващата 2013 година. Това ще е второто издание на инициативата, която стартира в началото на настоящата година. Новината бе съобщена снощи на церемонията по закриване на тазгодишната програма, по време на която бяха наградени всичките 18 спортни таланти, финансирани от българския букмейкър. "Знаем, че най-голяма нужда от помощ имат младите, които са все още без достатъчно опит, но в същото време притежават безспорен талант и много мечти, а те са 100 % гаранция за успех. Затова ръководството на Еврофутбол реши да продължи програма "Спортни таланти" и през следващата година". Това обяви управителят на компанията Екатерина Михайлова. Подробности за кандидатстването в новото издание на програмата даде изпълнителният директор на фондация "Работилница за граждански инициативи" Илияна Николова, която е партньор на букмейкърската къща в реализирането на програмата. Конкурсът ще стартира на 10.01.2013 г. и ще продължи до 03.02.2012 г. Условията за участие са сходни с тазгодишните, предстои да бъдат качени на сайта на фондацията формулярите за кандидатстване, подробните указания и пълна информация за програмата.

На церемонията, която се проведе вчера, 27.11.2012 г. от 17:00 часа в зала "Виваком Арт Хол" в София бяха представени постиженията и резултатите от първата година на програмата, чрез която бяха финансирани 18 млади спортисти за тяхната подготовка, закупуване на екипировка, участия в състезания и тренировъчни лагери. Присъстваха призьорите по програмата, представители на Групата на съветниците, сред които и Евгения Раданова, на медийните партньори на инициативата - Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ, вестниците "7 дни спорт", "Преса", "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете  www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg, и гости. Всеки от "Спортните таланти" разказа как се е променил неговия живот в последните месеци, какви са постиженията му и какви трудности е срещнал през годината. Някои споделиха впечатленията и емоциите си след участията на големи спортни форуми като Летните олимпийски игри в Лондон, европейски и световни турнири.

Представена бе и новоиздадената брошура на българския букмейкър – "Дарителски проект "Печелиш и помагаш 2012". Тя описва социалната политика на "Еврофутбол" - благотворителните инициативи и спонсорските програми на българския букмейкър за текущата година.

Присъстващите бяха поздравени с хитовото изпълнение на Стоян Петров "We are the winners", което се превърна в химн на програма "Спортни таланти".


Програмата "Спортни таланти" е част от мащабния социален проект на Еврофутбол - "Печелиш и помагаш". Тя стартира на 18.01.2012 г. с общонационален конкурс, посредством който бяха финансирани 17 млади спортни таланти. Чрез допитване до публиката бе определен и последният – 18-ти спортен талант. Повече информация за програмата може да намерите на корпоративния сайт на Еврофутбол, вход "Благотворителност"

28.11.2012 г.


СПОРТНИТЕ ТАЛАНТИ НА ЕВРОФУТБОЛ ГОВОРЯТ ЗА ''СПОРТИ ТАЛАНТИ''

Разговаряме с Ралица Милева, Илиян Петров и Георги Георгиев-Джопето - „Спортни таланти” на Еврофутбол за 2012 г. Виждаме се преди началото на цере ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Разговаряме с Ралица Милева, Илиян Петров и Георги Георгиев-Джопето - „Спортни таланти” на Еврофутбол за 2012 г.
Виждаме се преди началото на церемонията по закриване на програмата за 2012 г. и обявяване на предстоящия й старт за 2013 г. Тя се състоя на 27.11.2012 г. от 17:00 часа в зала „Виваком Арт Хол” на ул. „Гурко” № 4 в София.

Разговаряме с Ралица Милева – спортна гимнастика

Здравей! Как се чувстваш?
Много добре, тренирам, в добра форма съм. Готвя се за турнир в Хърватска и след това ми предстои европейско първенство.
Кога предстои да се случи това?
Заминавам за Хърватска в четвъртък (на 29.11.2012 г.) и в неделя излизам да играя.
Ще стискаме палци! Кажи в няколко изречения – каква беше за теб 2012 г.?
Ами, годината беше добра, защото спечелих квота за Летните олимпийски игри в Лондон. Много тренирах, подготвях се – исках да се представя максимално добре, защото за първи път участвам на толкова голям спортен форум. За съжаление, не се представих според очакванията ми и след като се върнах в България си дадох малко почивка, за да осмисля всичко. Сега продължавам да тренирам.
Ще кандидатстваш ли по програма „Спортни таланти” и за 2013 г.?
Да, мисля да кандидатствам.
Какво очакваш да ти се случи през Новата 2013 г.?
Много се надявам да спечеля медал на европейското първенство – това е голямата ми цел за следващата година.
Пожелаваме ти успех!

Разговаряме с Илиян Петров – лека атлетика (параолимпийска)

Здравей! Как се чувстваш?
Чувствам се превъзходно в компанията на толкова много спортисти! Страхотно е, че съм част от голямото семейство на младите спортни надежди на Еврофутбол!
Кажи в няколко изречения – каква беше за теб 2012 г.?
Премина през много етапи – постигнах много добри лични резултати, но не успях да се класирам за Параолимпийските игри в Лондон и това ме кара да се чувствам много разочарован от представянето си. Трябваше ми още много малко...Беше и една превъзходна година, защото за първи път имах всичко, от което се нуждаех!
А каква ще бъде 2013г. за теб?
Дай Боже, да стана европейски шампион!
Браво, целиш се нависоко! Все пак, какво друго очакваш да се случи, за какво мечтаеш?
Не мечтая за много, аз съм щастливо младо момче! Догодина завършвам висшето си образование, като млад треньор и просто искам да помагам на хората като мен – да подготвям младите спортни таланти и да ги насочвам в правилния път.
Ще кандидатстваш ли отново по програма „Спортни таланти” и за следващата година?
Ами, много ми се иска отново да се пробвам, но истински се притеснявам по този начин да не отнема правото на и някой друг да спечели тази стипендия. Мога смело да кажа, че със стипендията от Еврофутбол бях подпомогнат по възможно най-добрия начин – това промени цялото ми съществуване!

Разговаряме с Георги Георгиев – Джопето – лека атлетика

Здравей! Как си?
Добре съм, очаквам с нетърпение да започне церемонията.
Как мина за теб 2012 г.?
Добре. Благодарение на стипендията от „Еврофутбол” бях спокоен, че ще мога да си осигуря необходимия тренировъчен процес и подобрих много лични резултати. Станах републикански шампион, покрих си нормативите и отидох на европейско първенство.
И след като победи навсякъде, където можа през настоящата година – какво очакваш да спечелиш през 2013 г.?
Да се надяваме, че ще продължа да се представям все така добре. В момента се готвя за летния сезон, когато ми предстои европейско първнство по лека атлетика. Надявам се да стана шампион на 100 м при 23-годишните.
Ще кандидатстваш ли по програма „Спортни таланти” за 2013 г.?
Разбира се, за да мога да продължа да се развивам и да постигам все по-добри резултати.
Какво ще пожалаеш на читателите на в-к „Еврофутбол”?
Живот и здраве, и весели празници!


ЕВРОФУТБОЛ ОФИЦИАЛНО ИЗПРАЩА СПОРТНИТЕ СИ ТАЛАНТИ ЗА 2012

Еврофутбол ще изпрати официално своите спортни таланти за 2012 г. на специална церемония на 27.11.2012 г. от 17:00 часа в зала "Виваком Арт Хол" на ул ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Еврофутбол ще изпрати официално своите спортни таланти за 2012 г. на специална церемония на 27.11.2012 г. от 17:00 часа в зала "Виваком Арт Хол" на ул. "Гурко" №4 в столицата. На нея ще бъдат представени постиженията и резултатите от първата година на програмата, чрез която бяха финансирани 18 млади спортисти в тяхната подготовка, закупуване на екипировка, участия в състезания и тренировъчни лагери.

На церемонията ще присъстват всички призьори по програма "Спортни таланти", представители на Групата на съветниците, на медийните партньори на инициативата, както и много гости.

Ще бъде представена и най-новата книжка на българския букмейкър – корпоративната брошура "Дарителски проект - Печелиш и помагаш 2012". Тя показва и обяснява социалната политика на Еврофутбол - благотворителните инициативи и спонсорските програми на българския букмейкър за текущата година. Ще бъде обявено и началото на втората година на кампанията.

"Спортните таланти" на Еврофутбол ще разкажат как се е променил техния живот в последните месеци, какви са постиженията им и какви трудности срещнаха. Някои ще споделят впечатленията и емоциите си след участията на големи спортни форуми като Летните олимпийски игри в Лондон, европейски и световни турнири.

На събитието ще присъстват и членовете на Групата на съветниците с председател управителят на Еврофутбол - Екатерина Михайлова. Сред оценителите на проектите на младите спортисти бяха Петър Стойчев и Евгения Раданова, както и други изявени личности - треньори, представители на медийните партньори на програмата - Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ,
 

вестниците "7 дни спорт", "Преса”, "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.

Поради огромния интерес към проекта, за който подадоха документи общо 119 индивидуални спортисти на възраст между 16 и 25 години, както и параолимпийци и хора с увреден слух, Еврофутбол реши да продължи инициативата и през следващата 2013 г. Българският букмейкър отново ще си сътрудничи с Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ), с която работи от няколко години.

Присъстващите ще бъдат поздравени с хитовото изпълнение на Стоян Петров "We are the winners”, което се превърна в химн на програма "Спортни таланти".


Програмата "Спортни таланти" е част от мащабния социален проект на Еврофутбол - "Печелиш и помагаш”. Тя стартира на 18.01.2012 г. с общонационален конкурс, посредством който бяха финансирани 17 млади спортни таланти. Чрез допитване до публиката бе определен и последният – 18-ти спортен талант. Повече информация за програмата може да намерите на корпоративния сайт на Еврофутбол, вход "Благотворителност"

26.11.2012 г.


СПОРТНИЯТ ТАЛАНТ НА ЕВРОФУТБОЛ ВЛАДИМИР ДАЛАКЛИЕВ СЪС ЗЛАТО

Спортният талант на 'Еврофутбол' Владимир Далаклиев спечели златен медал на турнира от категория А в Загре ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ
Спортният талант на 'Еврофутбол' Владимир Далаклиев спечели златен медал на турнира от категория А в Загреб, Хърватия (10-11.11.2012 г.). Далаклиев грабна титлата, след като на финала се наложи над Мехтеридис от Гърция. Владимир Далаклиев е и европейски шампион от първенството на Стария континент в Атина тази година. Той има 4 златни и 1 сребърен медал от турнири в Германия, Белгия, Сърбия и Хърватска.
   

снимки и видео: botevgrad.com.


''НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ПОБЕДИШ СЛЕДВАЩИЯ''

Адриана Николова е многократна шампионка по шахмат на България за различните възрастови групи, в които се е състезавала ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ
Адриана Николова е многократна шампионка по шахмат на България за различните възрастови групи, в които се е състезавала до момента. Има отличия и от редица участия в турнири в чужбина, както като индивидуален състезател, така и в отборни надпревари. В началото на тази година тя получи дипломата си от НСА "Васил Левски" за завършената бакалавърска степен в най-силната си дисциплина – Шахмат. 23-годишната състезателка на Шах клуб "Локомотив 2000 Пловдив" играе от 4-годишна. Тя е един от 18-те родни спортни таланти, които българският букмейкър Еврофутбол финансира по програмата си "Спортни таланти". На Адриана в началото на годината бяха отпуснати 3 591 лева за участия в различни турнири през годината.

Гросмайстор Адриана Николова участва и във втория шахматен мач-турнир София Изток vs. София Запад, който се проведе преди броени дни в столицата със съдействието на Еврофутбол. В него среща си дадоха над 100 любители на мисловния спорт, а шампионката беше капитан на единия от отборите. При откриването на надпреварата тя изигра две партии срещу министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Малко след срещата Адриана коментира мача и ни разказа повече за тазгодишното си представяне с шахматните фигури.

Как се представи министър Атанасова в срещата помежду ви?
Макар мачът да завърши 2:0 за мен министър Атанасова издържа доста добре до средата на партията. Аз обаче съм безапелационна и обичам да давам бързи матове. С това съм известна с шахмата - че съм малко по-агресивен играч. Мисля, че моята опонентка остана доволна, че се изправи срещу шампионка на България. (усмихва се) Имаше две дечица, които й помагаха. Беше много интересно. 

Какви участия имахте до този момент през годината и какво Ви предстои? Доволна ли сте от представянето си?
Тази година съм сравнително доволна. Най-вече заради подкрепата на Еврофутбол и ФРГИ чрез програмата "Спортни таланти". Много съм им благодарна, защото до момента съм изиграла пет турнира от проекта. На Открития турнир в Скопие през пролетта заех първо място за жени. В Сараево (отново на Оупен турнир) за пръв път в кариерата си победих гросмайстор с рейтинг 2 600. Дори играх с черни фигури срещу хърватския гросмайстор Анте Бъркич. Последва турнира в Албена – участието ми в него беше отлична подготовка за следващия ми "оупен" в Златни пясъци. В Албена се класирах на второ място за жени, което смятам също за успех. Турнирът в Златни пясъци беше най-големият "оупен" в България с 50 000 евро награден фонд под патронажа на Силвио Данаилов, президент на Българската федерация по шах и вицепрезидентът проф. Недков. Там Федерацията ми пое разноските. Класирах се на първо място за жени. Направих страхотен резултат, изпреварих всички рускини, китайки. После пътувах отново за Открит турнир, този път в Румъния. Той също беше по програма "Спортни таланти". Там се класирах на трето място, от което съм сравнително доволна. Направих няколко здрави партии. Последваха Сплит и Хърватско, като втория беше последния турнир преди Олимпиадата и смятам, че беше отлична подготовка за нея, защото големия шахматен форум постигнах 6 ремита, 2 победи и само една загуба, което за мен е успех и сравнително стабилна игра. Отборът ни на Олимпиадата се класира на 16-то място, макар да бяхме 13-ти по рейтинг. Липсваше ни малко късмет, защото в последния кръг играхме с отбора на Китай, а ако бяхме изтеглили отбора на Перу, например, щяхме да влезем в 6-цата без проблем. Малко късмет, знаете, винаги е добре има и в спорта. Дори понякога той е голям фактор. След Олимпиадата играх на отборното първенство на България за жени. Там с отбора ми "Локомотив 2000 Пловдив" направихме 6 от 7 и станахме шампиони. След Олимпиадата това не беше проблем за нас. Аз също направих 6 от 7. Финиширах само с една загуба, която леко изненада и мен самата. Може би заради влошено здравословно състояние се получи така. Здравето също е голям фактор - в шаха трябва всичко от физическа и психическа гледна точка да ти е наред, трябва да си в отлична форма, за да ти върви играта. Трябва и късмет, и упорита работа, разбира се, за да вървят нещата.

А какво предстои до края на годината и до финала на тазгодишната програма "Спортни таланти"?
Предстои ми турнир в Санкт Петербург, последния от проекта през октомври. Имам 20 дни за подготовка. Много се радвам, че ще мога да отида, защото това ще е едно от първите ми посещения в Русия и съм доста притеснена, защото все пак ще бъда сама там. Мисля, че няма да има други българи там. Без помощта на Еврофутбол нямаше да мога да осъществя този турнир в програмата си.

Заради респекта от руската школа ли е това притеснение?
Да, да, руската школа е все пак номер едно в света. Това беше доказано и на Олимпиадата в Истанбул, отново заеха първо място. Изпревариха и китайките, които водеха до последно и станаха шампиони за поредна година.

Какво Ви донесе участието в "Спортни таланти"?
За мен програмата беше голям шанс за изиграя много турнири, нещо което досега дори не съм си представяла. До този момент подбирах състезанията спрямо нивото на игра. Но сега дори с риск да изгубя малко рейтинг, да ме набият малко, исках да натрупам повече опит. Затова тези турнири ми бяха много полезни.
Редовното участие в състезания – по един, два на месец, ми позволява да поддържам постоянна форма. Да изгубиш форма е много лошо, а сега успявам да поддържам темпото си, като играя все повече и повече турнири, задобрявам, трупам все повече опит. Тази година участвах в турнири, които по принцип бих пропуснала поради липса на финансови средства.

Как по принцип се подготвяте, къде тренирате?
Поради доста заетата ми програма се налага да тренирам сама. Самостоятелната работа е едно от най-важните неща в шаха. Сядаш вкъщи и трябва да тренираш поне 6 часа. Отваряш компютъра, има голям набор от книги и това е. Човек най-добре знае собствените си грешки. Трябва да е достатъчно обективен и да работи изцяло върху тяхното отстраняване.

Лесно ли се учи един спортист да губи?
Честно казано, в първите години от моето развитие трудно понасях загубите. Като всяко малко дете се разревавах, дори тръгвах да бягам. Общо взето трудно се преодолява загубата, но с годините, възрастта и опита най-вече на състезател на по-високо ниво трябва да се учиш да понасяш леко загубите и да продължаваш. Трябва дори да забравяш за загубите. Мислиш за следващия кръг, влагаш всичко от себе си и най-важното е да победиш следващия. Това е.

17.10.2012 г.


''ФИНАНСИРАНЕТО ЗА УЧАСТИЕТО МИ В ОЛИМПИАДАТА ДЪЛЖА И НА ЕВРОФУТБОЛ!''

Интервю с Ралица Милева – "Спортен талант" на Еврофутбол и участ ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Интервю с Ралица Милева – "Спортен талант" на Еврофутбол и участник в Летните олимпийски игри в Лондон в спортната гимнастика. Това е първата Олимпиада на Ралица, която е само на 18 години. Тя завърши 56-та в квалификациите на индивидуалния многобой, като събра 48,432 точки от отделните уреди.

Подготовката на младата дама за участие в най-големия световен спортен форум бе финансирана и от българския букмейкър.
Срещаме се с Ралица няколко дни след завръщането й от Лондон.

Здравейте, Ралица! Вече сте на родна земя, как се чувствате у дома след емоциите на Олимпиадата?
Здравейте, чувствам се прекрасно, радвам се, че съм у дома!

Какви са Вашите впечатления от организацията и условията за тренировка и провеждане на състезанията? Бяха ли подготвени домакините?
Организацията беше горе-долу на ниво. Колкото до тренировъчните зали и залата, в която бяха състезанията, нямам от какво да се оплача. Аз съм играла в тях и това до някъде ми помогна, защото се чувствах "в свои води". Освен това смятам, че официалната зала ми носи късмет (смее се). Доволна съм от това, което ми се случи там!

Какво ще кажете за публиката?
Публиката беше невероятна, залата беше пълна!

Как се чувствахте преди да започне състезанието?
Леко нервна и напрегната – малко преди това тренировките ми на греда не минаха добре, не бях доволна от себе си. Това ме постави под голямо напрежение за самото състезание.

Какво Ви каза треньорът преди Вашето представяне?
Да мисля и да играя спокойно!

Имахте ли по-специален разговор с Йордан Йовчев преди състезанието? Все пак, това е Вашата първа Олимпиада, а той е "ветеран" в това отношение...
Специален разговор не сме имали, но той непрекъснато беше до мен и ме подкрепяше. Това, което съм запомнила от него е, че трябва да играя така, че аз самата да остана доволна от себе си и от свършената работа!

Извън класирането и крайния резултат, какво мислите за Вашето представяне? На кой от уредите се представихте най-добре?
Според мен на всички уреди се представих много добре! Разберете, че има много детайли, невидими и неразбрани от широката публика. Смятам, че представих България достойно!

Кои бяха Вашите фаворитки при отделните уреди?
Винаги съм харесвала отбора на Румъния!

Каква е Вашата равносметка от първото Ви участие на Олимпийски игри?
Доволна съм, но можех да се справя и по-добре!

Кои бяха хората, които застанаха зад Вас – финансираха Вашата подготовка и участие в Олимпиадата?
На първо място, най-близо до мен бяха моите близки и личните ми треньори. Финансирането и помощта за подготовката ми за олимпийските игри обаче дължа изцяло на Еврофутбол и Йордан Йовчев!

Нашето интервю върви към края си – какво ще кажете на Вашите родители, треньор и колеги?
На моите близки искам да изкажа огромни благодарности за всичко, което са направили за мен! Били сме заедно и в хубаво, и в лошо – научили са ме на много неща и мога да им кажа само едно голямо БЛАГОДАРЯ!

ГАЛЕРИЯ

10.08.2012 г.


ВИКТОР НИНОВ - ''ВЯРВАМ, ЧЕ ЩЕ УСПЕЯ ДА ВЛЯЗА ВЪВ ФИНАЛА!''

Интервю с Виктор Нинов, лекоатлет в дисциплината скок височина и един от "Спортните таланти" на Еврофутбол, финансиран чрез едноименната програма на б ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Интервю с Виктор Нинов, лекоатлет в дисциплината скок височина и един от "Спортните таланти" на Еврофутбол, финансиран чрез едноименната програма на българския букмейкър. Виктор ще представлява България на Летните Олимпийски игри в Лондон. Срещаме се с него дни преди да замине за британската столица.

Здравейте, Виктор! Сварваме Ви в София, дни преди да заминете за Лондон. Как се чувствате?
Здравейте, чувствам се добре, в отлично настроение съм.

Как вървеше подготовката Ви преди Олимпиадата?
Подготовката мина добре. Травмите, които получих по време на тренировки нарушиха малко ритъма на работа, но вече съм добре и ще дам всичко от себе си за един добър резултат.

На 5-ти август Ви предстои квалификация на скок височина, вярвате ли, че ще стигнете до финала?
Вярвам, че ще успея да вляза във финала, но човек трябва да има и малко късмет.

Разкажете повече за себе си. Как стигнахте дотук?
До тук стигнах с много труд и лишения. Трудно е да си спортист в България. Без хубави финанси е много трудно да стигнеш на високо ниво. Благодаря на всички, които са ме подкрепяли по моя път! Благодарен съм и на Еврофутбол за отпуснатите средства, защото те бяха използвани през целия подготвителен период преди Олимпиадата.

Снимка: Личен архив  

Кой е Вашият идол в леката атлетика, по специално във високия скок?
Моят идол във високия скок е Ярослав Рибаков.

Имате ли свой ритуал преди да се устремите към летвата?
Не, нямам ритуал.

Какъв резултат да очакваме от Вас – и като сантиметри, и като постижение?
Надявам се да достигна личния си резултат от 229 см и това да ми донесе класиране на финала.

Какво е първото нещо, което ще направите, ако спечелите медал?
Не знам, не съм мислил още за това.

Какво е първото нещо, което ще направите, когато се приберете в България?
Първото нещо ще бъде да отделя нужното време и внимание на моята съпруга и моя син.

Какво ще пожелаете на по-малките от Вас атлети, на децата, които искат да вървят по Вашите стъпки?
Пожелавам им да бъдат много упорити, да тренират силно и да вярват, че няма невъзможни неща!

Какво си пожелавате?
Пожелавам си здраве и късмет на Олимпиадата!

30.07.2012 г.


РАЛИЦА МИЛЕВА - ''МЕЧТАЯ ДА СТИГНА ДО ФИНАЛ НА ОЛИМПИАДАТА!''

Интервю с Ралица Милева, състезателка по спортна гимнастика и един от "Спортните таланти" на Еврофутбол, финансирани чрез едноименната програма на бук ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Интервю с Ралица Милева, състезателка по спортна гимнастика и един от "Спортните таланти" на Еврофутбол, финансирани чрез едноименната програма на букмейкърската къща. Ралица е на 18 години и за първи път ще представлява България на Летните Олимпийски игри в Лондон. Успяхме да разговаряме с нея дни преди нейното представяне на най-великия световен спортен форум.

Здравейте, Ралица! Вече сте в Лондон, как се чувствате преди началото на игрите?
Здравейте! Чувствам се добре (смее се).

Как вървеше подготовката Ви преди Олимпиадата?
Подготовката преди Олимпиадата мина много добре. Колкото повече наближават игрите обаче, толкова повече се притеснявам.

Вие сте наш участник от спортната гимнастика. Участието Ви във финалите на многобоя, а и на отделните уреди ще се знае на по-късен етап, след квалификациите. Къде се чувствате най-силна?
Според мен най-силният ми уред е прескок, на него винаги съм се чувствала най-добре.

Вярвате ли, че ще стигнете до финалите на отделните уреди?
Успях да стигна до Олимпиада и с това сбъднах една от мечтите си! Да отида на финал е другата ми мечта, която искам да сбъдна.

Разкажете повече за себе си. Как стигнахте дотук?
Когато съм била на 4 г., моята майка ме е завела в залата по спортна гимнастика и оттогава не съм излизала оттам. Харесва ми. Струваше ми 15 г. труд и упоритост, за да постигна днешните си успехи и да спечеля тази мечтана квота за Олимпиада. Благодарение на стипендията от Еврофутбол и на това, че ме избрахте за един от вашите "Спортни таланти" аз успях да направя няколко лагера, които ми помогнаха за подготовката за Олимпийските игри.

Кой е Вашият идол в спортната гимнастика?
В румънския отбор винаги е имало отлични състезатели. Винаги съм харесвала Стилияна Нистор, въпреки че тя вече не се състезава. Другата гимнастичка, която много харесвам отново е румънка - Каталина Понор.

Какви са Вашите мечти за Олимпиадата- кое класиране ще Ви удовлетвори най-много?
Финал, независимо на кой уред и какъв ще е крайният резултат!

Имате ли свой ритуал преди да стъпите в залата?
Не, просто се концентрирам.

Какво е първото нещо, което ще направите, ако спечелите медал?
Ще се обадя на родителите ми (смее се).

Какво е първото нещо, което ще направите, когато се приберете в България?
Нямам представа. В момента мисля само за настоящето, за това да представя България добре на тези Олимпийски игри.

Какво ще пожелаете на по-малките от Вас гимнастици, на децата, които искат да вървят по Вашите стъпки?
Пожелавам им да бъдат упорити и никога да не се отказват от мечтите си!

Какво си пожелавате?
Да отида на финал и да се прибера в България жива и здрава!

25.07.2012 г.


ДВАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ

Двама от спортните таланти на Еврофутбол, финансирани по едноименната програма на българския букмейкър, ще представляват страната ни на Олимпийските и ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Двама от спортните таланти на Еврофутбол, финансирани по едноименната програма на българския букмейкър, ще представляват страната ни на Олимпийските игри в Лондон в края на месеца. Това са лекоатлетът Виктор Нинов и гимнастичката Ралица Милева.

Нинов ще се бори за достигане до финал в скока на височина. Тази си амбиция той сподели при кандидатстването в програма "Спортни таланти" на Еврофутбол. Това е първото участие на Олимпийски игри за 24-годишния атлет от Червен бряг. Преди броени дни той се включи в турнира от най-комерсиалната верига в леката атлетика - Диамантената лига, където завърши осми с резултат 2,13 метра. Най-доброто постижение на Нинов това лято е 227 см. Той започна състезателния си сезон по-късно, поради здравословни проблеми. Талантливият атлет спечели финансиране в размер на 3 650 лева от програма "Спортни таланти". Средствата са за подготовката му за Олимпийските игри в Лондон, която включва тренировъчни лагери, медикаментозно възстановяване, екипировка.

За първи път олимпийска квота има и гимнастичката Ралица Милева. Тя ще участва в дисциплините многобой, земя, греда, смесена успоредка и прескок. 18-годишната състезателка също води сериозна подготовка за олимпийския форум. За нея тя получи финансиране от програма "Спортни таланти" на стойност 4 996 лева.

Снимки: Агенция КРОСС  

Двамата родни атлети са сред 17-те ни надежди, които бяха избрани за финансиране по програма "Спортни таланти". Инициативата е насочена към подпомагане на млади спортисти за техни участия в състезания, за провеждане на тренировки, за екипировка и т. н. Общата сума, която българският букмейкър даде на спортните надежди е 51 509 лева. Това е с малко над 1 500 лева повече, отколкото бяха предвидени първоначално. Причината бе големият брой качествени кандидатури на изключително перспективни спортисти от 40 населени места от цялата страна. В борбата за финансиране се включиха общо 109 състезателя от 34 вида спорт.

Програма "Спортни таланти" се провежда в партньорство с фондация "Работилница за граждански инициативи" и с медийното партньорство на: Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ, вестниците "7 дни спорт", "Преса", "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.
 


Програма "Спортни таланти" е част от мащабния социален проект на Еврофутбол - "Печелиш и помагаш", който компанията започна да развива през 2007 г.

18.07.2012 г.


''ТРЯБВА ДА ПОБЕДЯ...''

Зоя Чавдарова е един от младите български таланти, спечелил финансиране за своята екипировка и спортна подготовка от Еврофутбол чрез програма "Спортни ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Зоя Чавдарова е един от младите български таланти, спечелил финансиране за своята екипировка и спортна подготовка от Еврофутбол чрез програма "Спортни таланти". Разговаряме с нея два месеца, след като разбра, че е спечелила вота на публиката в сайта на българския букмейкър, благодарение на което заслужи паричната награда.

Моля, споделете повече информация за себе си – имена, възраст, рождено място и настоящо местожителство и др.?
Родена съм във Велинград на 22 март 1991 г. Сега живея във Варна.

В коя дисциплина се състезавате и откога тренирате? В кой клуб и кой треньор?
Тренирам тенис в инвалидни колички от две години в Спортен клуб "Тича" гр. Варна. Моят треньор е Нина Петрова.

Колко често тренирате?
Тренирам всеки ден, когато мога, защото имам определени проблеми с придвижването до залата.

Кои са най-големите състезания, в които сте участвала?
Най-големите състезания, на които съм участвала, са Държавните първенства по тенис в инвалидни колички, които организира клуб "Тича" – първото ми такова бе през 2011 г., а второто - тази година, Bulgarian Open 2011 - международното състезание в Пловдив и в Анталия тази година.

Кои са най-добрите Ви постижения?
Това са златен медал на смесени двойки и сребърен при жените.

Как, откъде финансирате подготовката си и участията в състезания?
В началото само моята треньорка ми помагаше. Тази година дойде вашата подкрепа - на Еврофутбол, благодарение на инициативата ви "Спортни таланти".

Защо решихте да се посветите на спорта? Помогна ли Ви някой да вземете това решение?
Сама реших да играя тенис. Намирам го за много хубав спорт.

На какво посвещавате свободното си време?
Обичам да се занимавам с компютъра и да се разхождам.

С какви проблеми Ви се налага да се справяте, като спортист и като параолимпиец?
Най-вече, как да се справя с трудностите в живота.

Към какво се стремите в професионалното си развитие и конкретно за тази година?
Иска ми се да се развивам в тениса и да подобрявам резултатите си.

Как и защо решихте да се включите в инициативата "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Научих от една приятелка. Треньорката ми също беше разбрала и ми каза. Беше голям шанс, който не исках да изпусна. До този момент Нина Петрова правеше и невъзможното, за да се справяме финансово. А сега имаше начин да си помогнем.

Вие спечелихте може би "най-скъпата" наградата – тази на публиката. Страхотна инициатива имаше във Варна във Ваша подкрепа. Очаквахте ли, че ще бъдете избран за финансиране в кампанията?
Не знам, но моята треньорка казваше, че ще успеем.

Какво ви носи участието в "Спортни таланти"?
Развитие в спортната ми кариера.

Кога очаквате да получите новата си количка?
До два месеца, има много подробности по поръчката.

Спечелихте титлата при смесени двойки и среброто при жените на второто състезание по тенис в инвалидни колички преди броени дни.

Какво мислехте преди и по време на мачовете?
Исках много да бия, това си мислих – трябва да победя...

Доволна ли сте от резултата?
Не!

Какво Ви предстои до края на годината?
Два лагера и може би още едно състезание.

Какво ще пожелаете на младежите, които искат да се развиват в сферата на спорта и по-специално на хората в неравностойно положение?
Да се борят и да полагат усилия в насоката, в която искат да се развиват.

Интервюто е публикувано на www.sportal.bg на 27.06.2012 г.


''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' МИ ДАДЕ ШАНС И НАДЕЖДА ЗА ПО-ГОЛЕМИ МЕЧТИ''

Георги Георгиев е 20-годишният роден лекоатлет, който завърши пъ ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Георги Георгиев е 20-годишният роден лекоатлет, който завърши първи на 100 м. наравно с катареца Самюел Франсис на международния турнир Павел Павлов за наградите на Еврофутбол преди броени дни (09.06.2012 г.). Джопето, както е известен сред приятели и почитатели, е и един от Спортните таланти на букмейкърската къща. Той, заедно с още 17 родни надежди, получи финансиране за подготовката и участието си в състезания.

Младият мъж е роден в Добрич на историческата дата 22 септември. Живее в София от близо 10 години. Започва да тренира лека атлетика, когато е в ІV-ти клас. В началото тренира при Ваня Карпарова. Впоследствие самата тя му предлага да се премести при Валя Демирева с уверението, че при нея ще може да се подготвя по-професионално. И до момента е неин възпитаник, а клубът му е СК "Павел Павлов". Тренира всеки ден по два пъти – сутрин и следобед, почива единствено в неделя. Има участия на множество спортни форуми у нас и в чужбина.

Снимка: Личен архив  

Кои са най-добрите Ви постижения?
На Балканиадата в Турция станах вицешампион. На международния турнир в Ретимно, станах трети. Но най-доброто ми постижение е спечелването на норматив за Европейското първенство тази година.

Откъде финансирате подготовката си и участията в състезания?
Моята финансова помощ винаги е била от родителите ми - било лагери, хранителни добавки и много други. Изключение прави финансовата подкрепа, която спечелих от Еврофутбол по програма "Спортни таланти", която много ми помогна.

Защо решихте да се посветите на спорта? Кой ви помогна да вземете това решение?
Като малък много исках да стана футболист и нашите ме записаха във ФК "Левски". Бях много щастлив, но за кратко - не бях много очарован, защото поощряваха само техни познати. Така аз реших, че този спорт не е за мен и поисках да тренирам нещо индивидуално. Тогава започнах с леката атлетика. Не бих казал, че изцяло съм се посветил на спорта, тъй като успоредно с тренировките и участията, уча – студент съм в СА "Д. Ценов" – Свищов, вече трети курс.

Как приемат Вашите близки заниманието Ви?
Изцяло имам подкрепата на моите родители, въпреки че те много държат на образованието. Аз се старая да се справя еднакво добре и с двете.

А приятелите Ви?
Повечето ми приятели са свързани със спорта и всички се подкрепяме. Също така имам и много приятели от университета.

На какво посвещавате свободното си време?
Почти нямам свободно време, но когато все пак се случи да съм свободен, почивам вкъщи, рядко излизам.

С какви проблеми Ви се налага да се справяте, като спортист?
Проблемите, с които ми е трудно да се справям са основно финансови. Трудно намирам средства за лагери. Аз съм на 20 години и немога да търся цялостно финансиране от моите родители. Тази година си осигурих средства от програма "Спортни таланти" на Еврофутбол, което ми помогна много. Също така благодаря на моя мениджър Георги Павлов, който също ми помага. Трудностите са много и се налага да се справям по някакъв начин.

Към какво се стремите в професионалното си развитие?
На всеки спортист мечтата му е да участва на Олимпиада, аз също искам да покажа всичко от себе си и да успея да отида на всички големи състезания.

Какви са стремежите ви за настоящата година?
Постигнах вече целта си за тази година, като направих норматив за Европейското първенство в Хелзинки – 2012 г. за мъже и жени, също и покрих норматив за Европейското първенство до 23 г. през 2013 г.

От къде разбрахте за кампанията "Спортни таланти"?
Разбрах от интернет сайт и веднага реших да се пробвам. Помислих си, че отговарям на всички условия. Вярвах, че едно такова финансиране би ми помогнало да израсна професионално. Знам, че имам потенциал и бих могъл да се развивам.

Заедно с останалите участници бяхте оценяван от хора, посветени на спорта от години – изтъкнати спортисти, треньори, журналисти. Очаквахте ли, че ще бъдете избран за финансиране в кампанията?
Знам, че много спортисти са кандидатствали, също така и че всеки заслужава това финансиране, защото всеки полага много труд. Разбира се, че съм очаквал да бъда избран, ако не вярвах, нямаше да кандидатствам. Считам, че хронологията на моето представяне досега показва, че от мен може да се очаква добро развитие. Все пак тренирам от десет години и много хора свързани със спорта имат поглед върху мен.

Какво ви носи участието в „Спортни таланти?
Много съм щастлив, че бях избран, това ми донесе шанс и надежда за по-големи мечти.

Станахте първи на 100 м. на турнира Павел Павлов на 9-ти юни. Направихте страхотно постижение, макар и да завършихте наравно с катареца Самюел Франсис? Какво мислехте преди бягането и по време на него?
Наистина съм много доволен от бягането ми със Самюел Франсис, все пак той е доказан лекоатлет, с много опит. Какво си мислех... винаги на старта си мисля само за бягането, бях готов да дам всичко от себе си, да се преборя и да зарадвам всички присъстващи. Получих голяма подкрепа от тях, очакваха от мен победа. Щастлив съм.

Доволен ли сте от резултата?
Като цяло не беше най-добрия резултат, имам и по-добър. Силно се надявам и на още по-добър.

Какво Ви предстои до края на годината?
Този месец съм на Републиканското първенство, после ще на Европейското първенство, имам участия и на международни турнири. През юли е Балканиадата в Турция.

Какво ще пожелаете на младежите, които искат да се развиват в сферата на спорта като Вас?
Искам да пожелая на всички начинаещи в спорта първо истински да обичат и желаят това, с което се занимават, да имат голямо постоянство, много труд. Да вярват в себе си, да бъдат истински бойци. Успех!

18.06.2012 г.


''ШАПКА ТРЯБВА ДА ВИ СВАЛЯТ, ЧЕ ОТДЕЛЯТЕ ПАРИ ЗА СПОРТА''

Григор Христов е доайен в спортната журналистика в България. Р ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Григор Христов е доайен в спортната журналистика в България. Работи 25 години във вестник "Старт", като в последните 5 от тях е главен редактор. Преди да се оттегли от активна работа, е шеф на спортната редакция на БНТ (1997-2001). Григор Христов е играл баскетбол, но голямата му страст е леката атлетика. От 1969 г. до сега е взел стотици автографи от известни европейски, световни и олимпийски рекордьори, сред които Карл Луис, Бен Джонсън, Донован Бейли, Майкъл Джонсън, Майк Пауъл, Джонатан Едуардс и други. 77-годишният Григор Христов е един от членовете на Групата на съветниците по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол. Ето какво е неговото мнение за инициативата на българския букмейкър, както и за състоянието на българския спорт и причините за проблемите в него.

Снимка: Агенция КРОСС  

Вие бяхте част от Групата на съветниците по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол. Мислите ли, че частни компании трябва да подпомагат спортистите на България или че това е грижа на държавата?
На първо място трябва да имаме спортисти, които да искат да станат величини в своята област и след това да дойдат частните фирми да помагат. Не може да ги вземе учител, да ги заведе на някое мероприятие, както е модерно да се казва сега и да кажем, че ние ще избираме от тях таланти. Свършва състезанието, те си отиват и никой от тях не знае какво е талант и за какво са му дали, примерно, награда. Всичко това е прекрасно, ако става, след като сме създали условия децата да спортуват в училище. Да има кой да ги занимава със спорт, а не да спортуват така кампанийно. Сега е времето на фойерверките - изпратят големи спортисти в един клас да им проведат физическото възпитание и ... голям шум. Какво от това! Отиват си спортистите и след това е абсолютно същото. Или кампанията "Аз обичам спорта” – чудесно. Водят ги под строй, обичат спорта, свършва кампанията, отиват си и забравят, че обичат спорта.
В спорта трябва да има навик. А навиците се създават в детска възраст. И ние трябва да почнем оттам, както обикновено започват нормалните държави. Последният път, когато в нашата преса излязоха данни какво е здравословното състояние на нацията (по-спомени преди повече от десетилетие), се установи, че над 67 на сто от българите се нуждаят от лекарска помощ и евентуално от болнична обстановка. И това е страшното!

Според Вас, как може да се стимулират младите хора и най-вече децата да спортуват? Аз лично мисля, че проблемът не е само при децата, но и при възрастните, които не спортуват. Какъв е начинът да има масов спорт за здраве?
Ще дам пример за това какво направи американският президент. САЩ имат най-ниска граница за процент от населението, нуждаещи се от лечение и той е 20. Когато достигнат това число, се счита, че е фатално за здравословно състояние на нацията и тогава президентът е длъжен да вземе мерки. Преди доста години президента Айзенхауер се изправи пред своите избиратели и каза: "Нацията е в опасност. И аз трябва да взема мерки". А границата от 20% още не беше достигната, беше доближила цифрата 19. А, къде са нашите над 67%??!! И какво предприе генерал Айзенхауер? Спортът стана 6-тият задължителен учебен предмет във всички американски училища. Защото спортът не е измишльотина от рода на термина "физическо възпитание" и не знам още какво възпитание. Големите спортни сили са измислили системата от 6 задължителни предмета в училище, единият от които задължително спорт и други 6, които се избират от останалите. Но това не може само с приказки да стане. Става с училищна база, с разпределение на училищата – в кое училище какъв спорт и колко спорта да има. Всичко стана толкова по американски, бих казал, бързо и точно, че нещата хвръкнаха, не тръгнаха, а направо хвръкнаха.
Според мен първото нещо, което трябва да направим, за да спасим нацията, е да вкараме в училищата задължително спорта, не физическо възпитание – измишльотини на тоя и на оня от рода на "раз-два-три-четири", а спорт – чист спорт! Нека да почнем! Ама как, ама къде, постоянно питат? Още пред 1939-та година Законът за образованието у нас казва, че във всяко населено място, където има училище, общината трябва да осигури място за спортуване на учениците. Това нещо сега го няма. Сега голям процент от дворовете на училищата по провинцията са дадени под наем и там има и магазинчета, и какво ли не. Плюс това, не само дворовете, но и салоните са дадени - за складове и други неща. Така че сега физическото възпитание почти липсва. Е, как да стане тогава да намерим таланти и да спортуват?!

Да се върнем на програма "Спортни таланти" - оценихте 10 кандидатури на млади спортисти. Според Вас, имат ли наистина талант и такива които искат да се развиват в областта на спорта?
Това, което казваш е безспорно – всичките имат талант. Защото всеки един от тях е участвал в състезания и ние сме ги наблюдавали по турнирите. И като ги видиш, можеш да прецениш – дали, ако продължат да тренират, ще стане нещо от тях. Но дали ще продължат при тези условия – Господ знае! Защото, като свърши спортното училище - какво да правят, къде да отидат?!!? Навремето ние правихме подобни състезания в провинцията (като това на Народна младеж), защото в София не можехме да им осигурим достатъчно хотели, където да ги настаним. Затова го преместихме на морето, защото там има подходящи условия преди сезона и го правихме във Варна. Там идваха по 3-4 хил. деца във възрастова група. Сега 3-4 хил. не можем да съберем общо. И то не защото няма желание федерацията или еди кой си да го прави, а просто няма условия, няма кой. За да се занимава някой със спорт, трябва първо да имаш деца, които са убедени, че ги интересува спорта, второ – да имаш кой да ги готви и трето – къде да се готвят. Това е! Навремето Меранзов, който написа книга за Златния век на българския спорт, реши, че у нас трябва да се открият 36 спортни училища с 14 000 ученици. В същото време в ГДР, знаете какво беше ГДР в спорта, имаше 6 спортни училища с 1 080 ученици. И когато ние от вестник "Старт" направихме анализ между двете – 6-те училища в ГДР и 36-те у нас със съответните ученици, се оказа, че в ГДР успеха на учениците (имам предвид успехите на международно равнище) минаваше 85 %. А 14 000 български ученици не можеха да съберат и 2 %., 1,8 беше. И той скочи - искаше да закрива "Старт", защото сме подбивали самочувствието на децата. Слава Богу не го закри. Според мен трябва в Народното събрание да вкарат предложение не за подобряване на спорта, не за олимпийски медали и т. н., а първо за спасяване на нацията. И когато това стане, когато спасят нацията, като минат 3-4 години в активно занимание със специалисти в отделните видове спорт, тогава ще започнат да се разпределят нещата по съвсем естествен. Едни ще отидат да играят художествена гимнастика, други ще отидат в спортна гимнастика, трети – в атлетика, четвърти ще отидат в колективните спортове.

Знаете, че Еврофутбол спонсорира много спорта, младите спортисти също – финансира, без да ползва данъчни преференции и т. н. Какво мислите за това, дали е правилно и дали има такава практика в Европа?
Това е глупаво... в тая държава да си харчите парите за нещо, което не знаете как ще завърши. Шапка трябва да ви свалят, че отделяте, давате, че се мъчите да направите от нищо – нещо. Те първо трябва да направят нещото, а вие от нещото трябва да помогнете да стане това, за което се борите. А сега, правите, хвърляте… Шапка трябва да ви свалят, защото харчите собствени пари за нищо, дето се казва и все едно нищо не правите. А те, държавата, трябваше да ви свали шапка и да каже – много ви благодарим, ето сега ще направим това, а вие продължавайте. А не сега вие да се мъчите да откриете нещо, за което нямате възможност. Нито имате права, нито възможност.

В този ред на мисли – оптимист ли сте изобщо за българския спорт?
Не. Няма как да съм оптимист, когато виждам какво е положението. Защото преди време казах с малко ирония, че българите са възприели парниковия метод за подготовка на своите спортисти. Лошото е, че след него следва саксийният период, а след това няма нищо! И сега сме точно това - парниковия метод отива на кино. Останаха десетина саксийки в няколко вида спорт. Треперим дали нещо ще направят на Олимпиадата! А, те са на възраст, когато вече си отиват. След това, в Рио де Жанейро няма да имаме спортисти, покрили норматив за участие на Олимпиадата! Според статистиката всеки трети ученик бил с наднормено тегло и с нарушено кръвно налягане. От Европа веднага казаха, че трябва да вземем мерки, защото ще стане страшно, ще се увеличат сърдечно-съдовите заболявания. И какво направихме – нищо! Министерство на здравеопазването правело реформи, не знам какво правят. В края на 2008 г. дойде и сведението от Европа – убедително сме на първо място по смъртност на млади хора от сърдечно-съдови заболявания! И пак нищо! И какво искаш да направите вие??!! Хвърляте си парите. По-хубаво за спорта е държавния бюджет да се съчетае с този на частните фирми, които да помагат допълнително. Затова казвам, че за това, което вие правите, държавата трябва безкрайно да ви благодари!

14.06.2012 г.


''ПРОГРАМАТА НА ЕВРОФУТБОЛ ДАВА НЕОЦЕНИМА ПОМОЩ НА МЛАДИТЕ''

Интервю с журналиста от в "Марица", Пловдив – Георги Атанасов. Т ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Интервю с журналиста от в "Марица", Пловдив – Георги Атанасов. Той е на 41 години и от лятото на 2007 година е ръководител на спортния екип на ежедневника. В "Марица" е вече 12 години. Завършил е българска и английска филология в Пловдивския университет. Преди да започне работа като спортен журналист е бил учител по английски. Женен е, има син на 11 години, който е голям футболен запалянко и фен на Барселона. Георги Атанасов е почитател на тениса, който е любимият му спорт. Самият той е играл тенис активно в детска възраст и като студент. Поклонник е на Роджър Федерер, когото счита за един от най-великите и обаятелни спортисти в историята.

Какво мислите за програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Идеята е страхотна, като се има предвид колко са трудни времената в момента и колко е затегнато финансовото положение. А, без пари голям спорт не може да се прави. Младите имат нужда от подобна подкрепа, тъй като от години точно там някъде се къса нишката - имаме безспорни таланти, които в младежка възраст показват отлични резултати на международно ниво, след това в прехода при мъжете и жените много от тях зациклят в развитието си

Смятате ли, че 17-те победители бяха справедливо определени?
Естествено! Самият факт, че оценяващите бяха много и сред тях имаше хора, свързани по един или друг начин със спорта, работещи в различни области, е гаранция за това. В журито фигурираха имената на едни от най-известните ни и заслужили спортисти, които са много навътре в нещата. Този факт говори сам по себе си и гарантираше максимална справедливост и обективност.

Вие колко кандидатури оценихте?
Имах удоволствието да оценявам десетина кандидатури, като половината от тях бяха на наши млади надежди в един от най-българските спортове - борбата.

Какво Ви направи най-силно впечатление от кандидатурите, които получихте?
Водещото при всички бе амбицията за изява и за развитие, което, разбира се, е най-важното, за да се очакват евентуални резултати. Останах с впечатлението, че всички кандидатури бяха на млади спортисти с потенциал, но пак повтарям - нещо се къса в нишката между младежката възраст и най-силните сред мъжете и жените. Явно е въпрос на система или наука, дори, която ние много не я владеем. Разбира се има и други причини и те са добре познати – лоша материална база, липса на средства за подготовка и участие в повече международни състезания за трупане на опит, който е основополагащ за големите резултати. И в тази връзка програмата на Еврофутбол дава неоценима помощ на младите.

Според Вас средствата, които получиха младите спортни таланти, достатъчни ли са, за да им помогнат да се развият професионално тази година?
В тези времена средствата никога не стигат, но тези от програмата "Спортни таланти" смятам, че са достатъчни поне да се даде някакъв професионален тласък за годината. В случая парите, естествено са най-важни, но не по-малко важна е моралната подкрепа, която се оказва на тези деца с програмата на Еврофутбол. А, те имат нужда да чувстват тази подкрепа.

Ако не, какви са механизмите за нарастване на броя спортуващи у нас най-вече сред младите?
Каквото и да си говорим и колкото и механизми да съществуват, истината е една - без солидна материална база нищо не става. Кой родител ще си даде детето да плува в някакъв мизерен басейн или да рита на разорана нива? Скоро се върнах от частно посещение във Валенсия и със собствените си очи се уверих в отношението им към спорта, което е издигнато в култ. В изградения прословут парк по речното корито на река Турия хората са създали невероятни удобства са спортуване - прекрасни алеи, велосипеди под наем, малки кокетни стадиони за футбол, лека атлетика, ръгби и други, разполагащ и с осветление, многобройни спортни площадки с уреди за фитнес. Навсякъде е пълно, кипи живот, хората и децата тичат, карат велосипеди, играят, спортуват от ранни зори поне до 10 вечерта. Защото при такива условия им е драго да го правят. Резултатът - Испания е една от най-спортните нации в света, с най-много успехи на високо ниво. Толкова е просто! Ние тук вместо да градим си рушим залите и стадионите, които вече за нищо не стават.

Какво ще донесе на тези млади атлети спечелената стипендия?
Надявам се наистина да им помогне финансово, защото това е едно от най-важните неща в развитието им. Без международни участия няма как да израстват. Надявам се също така да ги стимулира за още по-големи изяви.

Еврофутбол даде шанс на още един от кандидатите да спечели финансиране чрез анкетата "Спортен талант на публиката" – спечели Зоя Чавдарова от Варна, чийто спорт е тенис в инвалидни колички. Освен нея, Еврофутбол финансира и един параолимпиец. Какво мислите за спорта сред хората с увреждания и смятате ли, че частните компании трябва да се грижат за тяхната подготовка и екипировка?
Параолимпийците незаслужено остават на заден план, а България наистина има много успехи сред тях. Така че и тази идея на Еврофутбол трябва да бъде аплодирана. Тези хора се нуждаят от много по-голяма подкрепа, отколкото получават реално. Хората в неравностойно положение не бива да се лишават от възможността да спортуват, трябва всячески да бъдат поощрявани, включително и от частни компании. Съзнавам, че думите звучат утопично в днешно време, но това е начинът – друг просто няма.

Какво Ви е мнението за нивото на българския спорт в последните 2-3 години?
За съжаление нивото пада все повече и повече и в колективните, и в индивидуалните спортове. Има отделни проблясъци, но те не могат да осветят общата тъмна картина. В много от случаите и мисленето и примиренческият манталитет ни пречи - то се вижда от ясно по-ясно. Броят на спортуващите намалява, съответно се ограничава подборът и качеството пада. На хората не им е до спорт, което е жалко, но истината е, че няма условия, стратегия и политика в тази сфера.

Колко медала според Вас ще вземем от Олимпийските игри в Лондон тази година?
Не съм оптимист, може и да не вземем отличие, надявам се на два-три медала, ще се радвам да бъда опроверган. Просто такава е тенденцията в последните години - резултатите се понижават, падат и изискванията, и амбициите. Кризата в спорта ни не е само финансова - има такава и в мисленето, и в нагласата.

Бихте ли пожелали нещо на спортистите, които спечелиха финансиране по програма "Спортни таланти на Еврофутбол?
Пожелвам им да не спират дотук, да преследват мечтите си, да не се отказват въпреки трудностите, да мислят позитивно, да не се отчайват. И дано тази финансова помощ постави началото на нещо много по-положително за тях.

А, на читателите на вестник "Еврофутбол"?
Най-важното е да са живи, здрави и щастливи, да проявяват разбиране към близките си и хората около тях, да бъдат толерантни и позитивни.

29.05.2012 г.


''ХУБАВО Е, ЧЕ ТАЛАНТИТЕ НИ ИМАТ ПОДКРЕПАТА НА ЕВРОФУТБОЛ''

Рая Иванова е на 28 години и работи в информационна агенция Sportal.bg вече повече от четири години. Пише основно за лека атлетика. Очаквано Царицата ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Рая Иванова е на 28 години и работи в информационна агенция Sportal.bg вече повече от четири години. Пише основно за лека атлетика. Очаквано Царицата на спортовете се нарежда сред любимите й спортове заедно с плуването. Нейният любим спортист е бившата "деветка" на аржентинския национален отбор - Габриел Омар Батистута, но се възхищава и на още много други спортисти. Изненадващо, но вече повече от девет години е съдия по футбол. Неомъжена.

Какво мислите за програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Мисля, че това е една изключително полезна кампания за българските подрастващи спортисти - те имат нужда от финансова помощ, за да се развиват и да носят победи на България занапред, да заместят подобаващо сегашните ни спортни герои.

Смятате ли, че 17-те победители бяха справедливо определени?
Надявам се, че всеки оценяващ се е ръководил единствено от представените кандидатури и вярвам, че победителите бяха справедливо определени.

Вие колко кандидатури оценихте?
Десет.

Какво Ви направи най-силно впечатление от кандидатурите, които получихте?
Най-силно впечатление ми направиха ясните цели, които са си поставили младите спортисти. 

Според Вас средствата, които получиха младите спортни таланти, достатъчни ли са, за да им помогнат да се развият професионално тази година?
Средствата за подготовката на един спортист в България никога не са достатъчни, но със сигурност ще помогнат на победителите в програмата "Спортни таланти" да улеснят част от своята подготовка.

Ако не, какви са механизмите за нарастване на броя спортуващи у нас най-вече сред младите?
В днешния технологичен свят желаещите да спортуват намаляват с всеки изминал ден, но съм оптимистично настроена, че ако подрастващите имат добър пример в лицето на най-добрите ни спортисти, талантливите ни деца ще се насочват към спорта и някои от тях ще достигнат световните и олимпийски върхове.

Какво ще донесе на тези млади атлети спечелената стипендия?
На първо място - тези млади спортисти ще разберат, че не са изгубили годините си в спорта напразно. Хубаво е талантливите деца на България да знаят, че имат подкрепата на фирми като Еврофутбол и ще е още по-добре тази инициатива да не е единичен случай, а да се превърне в традиция. Бих се радвала и още много други компании да се включат в подкрепата на младите ни спортисти.

Еврофутбол даде шанс на още един от кандидатите да спечели финансиране чрез анкетата "Спортен талант на публиката" – спечели Зоя Чавдарова от Варна, чийто спорт е тенис в инвалидни колички. Освен нея, Еврофутбол финансира и един параолимпиец. Какво мислите за спорта сред хората с увреждания и смятате ли, че частните компании трябва да се грижат за тяхната подготовка и екипировка?
За голямо съжаление в България успехите на спортистите ни с увреждания много се подценяват. А ако само за момент се замислим колко повече усилия полагат тези хора, за да са на високо ниво в спорта? Ще направя един малък паралел с отношението към параолимпийците в България и останалите страни. Миналата година посетих турнира от Диамантената лига по лека атлетика в Брюксел. Имаше специално организирани серии за параолимпийци, целият стадион ги аплодира на крака. В България подобни мероприятия се организират много рядко. Ще е хубаво да се обърне по-сериозно внимание на спортистите ни с увреждания. Защото един техен олимпийски медал не е по-малко ценен от отличие от Олимпиадата за здрави спортисти.

Какво Ви е мнението за нивото на българския спорт в последните 2-3 години?
Колкото и да не ми се иска да го кажа - спортът ни лека-полека върви надолу, с някои изключения.

Колко медала според Вас ще вземем от Олимпийските игри в Лондон тази година?
Може би пет-шест. Искрено се надявам да са по-голям брой и колкото се може повече от тях да са златни.

Бихте ли пожелали нещо на спортистите, които спечелиха финансиране по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
На първо място искам да им пожелая здраве, защото в спорта, а и не само в него, това е най-важното. Да преследват мечтите си докрай и много успехи на спортната арена.

А, на читателите на вестник Еврофутбол?
И на тях пожелавам здраве, много печалби и положителни емоции.

08.05.2012 г.


''НЕКА БЪДЕМ ОПТИМИСТИ И ДА ГЛАСУВАМЕ ДОВЕРИЕ НА МЛАДИТЕ СПОРТНИ ТАЛАНТИ''

Казвам се Ния Лесева, на 42 години съм, омъжена. Работя във вестник "7 дни спорт" от 2007 г. Нямам конкретен любим спорт, ала покрай футболните страст ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Казвам се Ния Лесева, на 42 години съм, омъжена. Работя във вестник "7 дни спорт" от 2007 г. Нямам конкретен любим спорт, ала покрай футболните страсти на съпруга ми може да се каже, че това е най-гледаният спорт у дома. Прекрасни спортисти има доста, но като българка ще отбележа Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Мария Гроздева, Станка Златева, Ивет Лалова, Димитър Бербатов...

Какво мислите за програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Смятам, че програмата е една прекрасна инициатива в помощ на младите таланти в областта на спорта.

Смятате ли, че 17-те победители бяха справедливо определени?
Като един от съветниците при определянето им мога да отбележа, че изборът не беше никак лек. Убедена съм, че резултатът е справедлив.

Вие колко кандидатури оценихте?
На мен се падна честта да оценявам 10 кандидатури.

Какво Ви направи най-силно впечатление от кандидатурите, които получихте?
Една от кандидатурите ме изуми с написаното от дълбините на душата откровение, съчетано с прекрасен план как и в какъв срок биха били усвоени спечелените средства. Зад тази кандидатура стои един светъл и борбен човек, който искрено ме възхити. При друга кандидатура се изненадах, че към перата за бъдещи разходи беше посочена дейност, която според мен е несъвместима с целите на програмата "Спортни таланти".

Според Вас средствата, които получиха младите спортни таланти, достатъчни ли са, за да им помогнат да се развият професионално тази година?
Средствата никога не са достатъчни, но в трудни времена като сегашните е полезна всякаква помощ, която при едно разумно планиране би могла да бъде достатъчна.

Ако не, какви са механизмите за нарастване на броя спортуващи у нас най-вече сред младите?
От една страна държавните интитуции е редно да инвестират средства в построяването на повече спортни площадки и фитнес уреди със свободен достъп на открито. От друга страна ние, гражданите на България, трябва да полагаме усилия, за да съхраняваме макар и малкото налични спортни съоръжения.

Какво ще донесе на тези млади атлети спечелената стипендия?
Стипендията ще донесе на младите таланти както радост от спечелването й, така и голяма отговорност при изпълняване на високите цели, които си бяха поставили.

Еврофутбол даде шанс на още един от кандидатите да спечели финансиране чрез анкетата "Спортен талант на публиката" – спечели Зоя Чавдарова от Варна, чийто спорт е тенис в инвалидни колички. Освен нея, Еврофутбол финансира и един параолимпиец. Какво мислите за спорта сред хората с увреждания и смятате ли, че частните компании трябва да се грижат за тяхната подготовка и екипировка?
Спортуването е полезно за всеки човек, но това твърдение е с още по-голяма сила, когато го отнасяме към хората с увреждания. Считам, че всяка компания, която би могла да помогне, е редно да го направи. Държавните институции също е редно да имат и да поемат задължения в тази посока.

Какво Ви е мнението за нивото на българския спорт в последните 2-3 години?
Със сигурност сме имали и по-добри времена за българския спорт. Пожелавам си да бъдем оптимисти и да гласуваме доверие на младите спортни таланти.

Колко медала според Вас ще вземем от Олимпийските игри в Лондон тази година?
Смятам, че имаме шансове за 4-5 медала.

Бихте ли пожелали нещо на спортистите, които спечелиха финансиране по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Пожелавам им да бъдат добри хора с дерзаещ дух и да гледат напред, отвъд мечтите си.

03.05.2012 г.


''НЕКА ''СПОРТНИТЕ ТАЛАНТИ'' НАКАРАТ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ГОРДЕЕ С ТЯХ''

Интервю с журналиста от в. "Преса" Методи Шуманов. Той участва в Групата на съветниците, която оценява проектите в програма "Спортни таланти" на Евроф ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Интервю с журналиста от в. "Преса" Методи Шуманов. Той участва в Групата на съветниците, която оценява проектите в програма "Спортни таланти" на Еврофутбол и благодарение на която бяха излъчени 17 състезатели. Те бяха финансирани от българския букмейкър за своята подготовка или участия в различни турнири. Като повечето мъже и журналист нашият съветник се интересува от спорт, а любим му е футболът и по-специално – международния му вариант. Другите спортове, които винаги приковават интереса му, са тенис и Формула 1.

Г-н Шуманов, кажете ни какво мислите за програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Според мен има нужда от повече такива инициативи. Спортистите останаха едни от малкото стойностни хора в България. А мизерните условия, при които се подготвят, правят успехите им още по-достойни за уважение.

Смятате ли, че 17-те победители бяха справедливо определени?
Разбира се, журито беше достатъчно компетентно и разностилно. Имам предвид, че журналистите гледат едни критерии при оценяването, докато професионалните спортисти добавят компетентност към анкетата. Тоест изборът, който бе направен, е справедлив.

Вие колко кандидатури оценихте?
Десет и честно казано, бях доста затруднен, защото според мен всеки от участниците заслужава да бъде поощрен за усилията си.

Какво Ви направи най-силно впечатление от кандидатурите, които получихте?
По принцип най-важният критерий за мен бе как са мотивирали решението си да участват в инициативата. Дали целта им е достатъчно ясно формулирана.

Според Вас средствата, които получиха младите спортни таланти, достатъчни ли са, за да им помогнат да се развият професионално тази година?
В рамките на тази година смятам, че са достатъчни. Но после идва следващата и мъките им започват отново. Ето защо е много важно тази кампания да бъде една хубава традиция.

Какво ще донесе на тези млади атлети спечелената стипендия?
Най-вече спокойствие и сигурност. Тези качества ще им бъдат много нужни в бъдещите състезания.

Еврофутбол финансира и победителя в анкетата "Спортен талант на публиката" – Зоя Чавдарова от Варна, чийто спорт е тенис в инвалидни колички. Освен нея, сред 17-те одобрени е и един параолимпиец? Какво мислите за спорта сред хората с увреждания и смятате ли, че частните компании трябва да се грижат за тяхната подготовка и екипировка?
Разбира се, защо не? В т. нар. "бели" страни се прави всичко възможно хората с увреждания да не се чувстват дискриминирани. В този смисъл параолимпийците заслужават дълбок поклон, че понасят ударите на съдбата с такъв дух.

Какво е мнението Ви за нивото на българския спорт в последните 2-3 години?
За съжаление все по-малко са хубавите поводи, свързани с родните спортисти. Напоследък се говори предимно за провали, скандали с допинг, любовни афери и т. н. Но аз съм оптимист и смятам, че сред младите спортисти се крият бъдещите ни олимпийски шампиони.

Колко медала според Вас ще вземем от Олимпийските игри в Лондон тази година?
Надявам се около пет. Художествената гимнастика и борбата са най-сигурните категории. Винаги на такива форуми обаче може да се очаква по някоя и друга приятна изненада.

Бихте ли пожелали нещо на спортистите, които спечелиха финансиране по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Да използват средствата разумно и да уловят птичето, което очевидно в този момент е кацнало на рамото им. Нека накарат България да се гордее с тях.

А, на читателите на вестник Еврофутбол?
Да им излизат прогнозите...

26.04.2012 г.


''ВАЖНОТО Е НИКОГА ДА НЕ СЕ ПРЕДАВАТЕ!''

Нина Петрова е треньор на Зоя Чавдарова - "Спортен талант на публиката".Тя е човекът, който винаги вдъхва увереност и сили на Зоя, човекът, който орга ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Нина Петрова е треньор на Зоя Чавдарова - "Спортен талант на публиката".Тя е човекът, който винаги вдъхва увереност и сили на Зоя, човекът, който организира стотици хора във Варна с призива си да подкрепят младата състезателка в анкетата за "Спортен талант на публиката", благодарение на което Зоя получи финансиране от Еврофутбол. Срещнахме се с Нина минути, след като на 18.04.2012 г. управителят на букмейкърската къща г-жа Екатерина Михайлова връчи официално чека със сумата на финансирането – 4 961 лева:

Г-жо Петрова, как се чувствате, след като целта е постигната и мечтаната помощ от Еврофутбол е в ръцете на Зоя?
Удовлетворена и много щастлива!

Защо подтикнахте Зоя за участва в програма "Спортни таланти"?
Защото това беше шанс за нея и нейното развитие като спортист и човек. С помощта на Еврофутбол ще успеем да закупим специална инвалидна количка, която да й е по мярка, с която да тренира. Като треньор и неин приятел не можех да пренебрегна тази възможност.

Какви са Вашите планове за Зоя, като неин треньор?
Искам Зоя да вземе участие, в колкото може повече състезания, да тренира още повече и да се развива. Тенисът е нейният живот!

Разкажете ни повече за Вас, за Вашата работа?
Треньор съм от 18 години, като в началото започнах работа с деца със слухови увреждания и специални образователни нужди. Впоследствие дейността ми с тези деца наложи да създам Спортен клуб "Тича', защото се оказа, че като юридическо лице мога да им помагам повече и да осигуря по-добри условия за работа с тях. Спечелих проект по програма "Спорт за деца с увреждания и деца в риск" през 2011 г. Настоящата 2012 г. отново ми донесе успех – спечелихме приза "Спортен талант на публиката" на Еврофутбол със Зоя и финансовата подкрепа на българския букмейкър. Това за пореден път доказва моята максима, че няма невъзнаграден труд!

Как организирахте подкрепата за Зоя в Интернет пространството? Кой Ви помогна?
В началото започнах сама, постепенно се включиха приятели, познати и непознати, медии и като лавина подкрепата прерасна в успех! Благодаря на всички за това, което направиха, без тяхната помощ сигурно нямаше да успеем!

При какви условия провеждате своите тренировки?
Условията са добри, макар че винаги може да се желае повече. Благодарни сме и на това, защото е важно, че има къде да тренираме, за да постигаме целите си.

Какво мислите за финансовата (и не само) подкрепа, която компании като Еврофутбол оказват на родните спортисти?
Адмирирам всичко, което прави Еврофутбол за родните спортисти! Не веднъж съм казвала, че е крайно време да спрем да чакаме само на държавата и да започнем самите ние да се подкрепяме. Благодаря ви, че ви има! Дерзайте и бъдете все така наши приятели!

Какво ще пожелаете на своите възпитаници и на всички, които се занимават със спорт в България?
Когато човек желае нещо много силно, то се сбъдва. За успелия човек не е важно да е умен или много силен, за да притежава воля. Важното е никога да не се предавате!

23.04.2012 г.


ЗОЯ ЧАВДАРОВА: ''НЯМАМ КАКВО ДРУГО ДА КАЖА, ОСВЕН: БЛАГОДАРЯ ВИ!''

Зоя Чавдарова от Варна спечели убедително в анкетата на Еврофутбол за "Спортен талант на публиката", която се проведе през март в рамките на програма ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Зоя Чавдарова от Варна спечели убедително в анкетата на Еврофутбол за "Спортен талант на публиката", която се проведе през март в рамките на програма "Спортни таланти" на българския букмейкър. 21-годишната състезателка в параолимпийската дисциплина тенис в инвалидни колички заслужи 719 гласа в анкетата, в която участваха 109 състезатели. Зоя получи финансиране за своя проект на стойност 4 961 лева.
Разговаряхме с нея след официалната церемония по връчването на чека с четирицифрената сума.

Как се чувстваш, след като бе избрана измежду повече от 100 спортисти за "Спортен талант на публиката" в сайта на Еврофутбол?
Чувствам се като победител! Щастлива съм, че хората избраха мен за "Спортен талант на публиката", тяхната подкрепа означава много за мен. Благодарна съм на Еврофутбол за инициативата, както и на треньорката ми Нина Петрова – тя ме "нави" да участвам, тя ми помогна при оформянето на документите, тя организира и подкрепата за моята кандидатура в Интернет пространството... Щастлива съм, че съм заобиколена от истински приятели, сред които вече сте и вие (усмихва се).

Защо участва в инициативата?
Защото това е една възможност за моето лично и спортно развитие, която не е за изпускане. Досега моята треньорка правеше и невъзможното, за да се справяме финансово и да продължа да тренирам и да живея нормално, като всички хора на моята възраст. Дължа тази кандидатура и този успех и на нея, и на себе си!

За какво ще оползотвориш тези почти 5 000 лева, които получи от българския букмейкър?
За инвалидна количка по мой размер. За хората, които могат да се придвижват самостоятелно, това може би изглежда нормално – да се разхождаш, когато и където си поискаш, но за мен това е трудно. Много отдавна исках да имам количка, която да е пригодена специално за мое ползване, с която да мога да тренирам - сега ще се възползвам от шанса, който Еврофутбол ми даде. Освен това, част от парите ще отидат за екипировка, за лагери... В началото на месец май заминавам за Анталия на лагер, това беше много трудно осъществимо преди. Надявам се да не ви изложа... (смее се).

Как минава един твой обикновен ден?
Моят ден е свързан преди всичко с усилията и стремежа ми да тренирам и да се усъвършенствам. Благодарение на Нина (треньорката ми), успях да запиша вечерно училище и в момента довършвам средното си образование. Това са двете най-важни неща за мен и цялото ми ежедневие се върти около тях.

Разкажи ни повече за себе си?
Какво да ти кажа, в кандидатурата ми е описано всичко, но все пак... Знаеш, че съм пълен сирак, със 100 % инвалидност, живея в общежитие, уча вечерна гимназия... Трудно ми е, но знам, че ще се справя! Имам много и верни приятели, нали така се пееше в една песен?!? (смее се)

От кога тренираш тенис в инвалидни колички и при какви условия?
Тренирам от лятото на 2010 г. и съм доволна от условията, при които го правя. Нина прави всичко, за да ме улесни, общината във Варна също помогна.

Имаш ли свой идол, човек на който се възхищаваш и на когото искаш да приличаш?
Да, страшно харесвам Рафа Надал – той е моят идол сред тенисистите!

Как научи за кампанията "Спортни таланти"?
Моята треньорка разбра от Интернет за нея, попадна на информация за "Спортни таланти" съвсем случайно и ме убеди да участвам (усмихва се).

На кого би искала да благодариш?
На треньорката ми, както и на всички мои приятели от Варна, които гласуваха за мен. Сега е моментът да им кажа едно огромно "Благодаря!".

Как изглежда утрешния ден за теб?
Вярвам, че утрешният ден винаги е по-хубав от днешния, това ме крепи. Целта ми е да стана № 1 в тениса в България!

Какво ще пожелаеш на тези, които са в твоето положение и искат да сбъднат мечтите си?
Да не се предават и да вярват в себе си!

Давам ти възможност да завършиш сама това интервю...
Нямам какво друго да кажа, освен: Благодаря ви!!!

23.04.2012 г.


ЕВРОФУТБОЛ НАГРАДИ ВАРНЕНКАТА ЗОЯ ЧАВДАРОВА – ''СПОРТЕН ТАЛАНТ НА ПУБЛИКАТА''

Днес, 18.04.2012 г. от 12:30 часа се проведе официалната церемон ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Днес, 18.04.2012 г. от 12:30 часа се проведе официалната церемония, на която варненката Зоя Чавдарова получи символичен чек на стойност 4 961 лева за победата си в анкетата на Еврофутбол за "Спортен талант на публиката". 21-годишната състезателка в параолимпийската дисциплини тенис в инвалидни колички кандидатства за тази сума с проект за закупуване на специализирана спортна количка, на тенис ракета и друга екипировка, за провеждане на тренировки и специализирани лагери. Събитието, което бе в зала "Владислав" (за тенис и мини футбол) на спортен комплекс "Черно море" във Варна, премина при засилен интерес от страна на варненската общественост. Чекът бе връчен на младата състезателка лично от управителя на Еврофутбол Екатерина Михайлова. "За мен е чест да се запозная със Зоя, тя е пример за всички спортисти и млади хора в България! Знаете, че ние традиционно подкрепяме спорта у нас и в този случай тази подкрепа е от сърце и душа!" каза г-жа Михайлова.

Зоя Чавдарова тренира тенис в инвалидни колички от 2007 г. Тя направи демонстрация на уменията си заедно със своята треньорка и наставничка Нина Петрова. "Благодаря на Еврофутбол за подкрепата, направихте много за мен!" каза Зоя на г-жа Михайлова, която стоеше плътно до спортистката през цялото време. "Аз също благодаря за подкрепата! Винаги съм казвала, че щастието е въпрос на личен избор – ние със Зоя избрахме да бъдем щастливи!" сподели пред публиката в залата и Нина Петрова. Събитието бе закрито с кратка реч от заместник-кмета на община Варна г-н Коста Базитов, който също изказа своята подкрепа за Зоя Чавдарова и за пореден път благодари за помощта на родния оператор.

Спортната визитка на Зоя Чавдарова показва успехи и в двата клуба, в които се е състезавала. С първия си - СКХУВ "Атлант", Варна има шампионски титли в Републиканските първенства по тенис на маса за периода 2007 - 2010 г. С настоящия си, също варненски клуб - СК "Тича", има сребърен медал за жени и златно отличие за смесени двойки на националното състезание за 2011 г.

Зоя Чавдарова спечели убедително в анкетата на Еврофутбол за "Спортен талант на публиката", която се проведе през март в рамките на програма "Спортни таланти" на българския букмейкър Еврофутбол. Тя заслужи 719 гласа в допитването, в което участваха 109 състезатели. Общо него бяха регистрирани 4 303 гласа. Така Зоя стана 18-тият атлет, който е подпомогнат със средства по програма "Спортни таланти" на българския букмейкър. Останалите 17 бяха избрани след общонационален конкурс.

Програма "Спортни таланти" се осъществява от Еврофутбол в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи". Медийни партньори на инициативата са: Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ, вестниците "7 дни спорт”, "Преса”, "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.

ГАЛЕРИЯ


Припомняме, че програмата "Спортни таланти" е част от мащабния социален проект на Еврофутбол - "Печелиш и помагаш", който компанията започна да развива през 2007 г.

18.04.2012 г.


ПОЗДРАВЯВАМ ЕВРОФУТБОЛ ЗА ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ''

Методи Манченко е главен продуцент на редакция "Спорт" в Българската национална телевизия. Той е един от членовете на групата на съветниците, които оц ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Методи Манченко е главен продуцент на редакция "Спорт" в Българската национална телевизия. Той е един от членовете на групата на съветниците, които оценяваха отделните кандидатури по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол. БНТ е медиен партньор на социалната програма на българския букмейкър, чрез която Еврофутбол финансира 18 млади атлети, които искат да се занимават професионално със спорт.

Бихте ли споделили няколко интересни факти за себе си?
Аз съм спортен журналист. Започнах като сътрудник на в. "Народна младеж" през 1985 г. Аз съм първият телевизионен коментатор у нас на мачовете от НБА и обзора "НБА Екшън". Любимият ми спортист е Майкъл Джордън. Бях главен редактор на в. "7 дни спорт". От 2001 година досега съм главен продуцент "Спорт" в БНТ. Автор съм на филми за генерал Владимир Стойчев, Борис Георгиев-Моката, Петър Попангелов, "Червени и златни" – по случай 60-години ЦСКА, Христо Стоичков. Отразявал съм на място три летни и две зимни Олимпийски игри, на 4 от тях като ръководител екипа на БНТ. Участвам в дейността на спортната група на Европейския Радиотелевизионен съюз /ЕБУ/. ЕBU и неговите членове държат правата на най-скъпия спортен продукт в света – Световната купа по футбол за 2014 г., 2018 и 2022 г., Евро 2012, Олимпийските игри в Лондон.

Снимка: Личен архив

Какво мислите за програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Смятам, че програмата е много полезна и много навременна. Затова БНТ веднага протегна ръка и я подкрепи от самото начало. От огромното количество кандидати става ясно, че младите ни спортисти са имали нуждата от такава инициатива.

Смятате ли, че победителите бяха справедливо определени?
Смятам, че подходът беше напълно обективен. Знам, че има засегнати, но те са минимално изключение. Спортистите трябва да преглътнат, ако не са били одобрени, защото и тук, както и в пряката им дейност, най-добре се учат от загубите и трябва да потърсят вината затова първо у себе си. А организаторите – да ги отчетат и да се стараят да не ги допускат.

Вие колко кандидатури оценихте?
Оцених 10 кандидатури, бях много затруднен, коя от коя – по-солидни. Избрах за номер 1 състезателят по конен спорт Иван Кисьов-младши. Определих го за пръв сред равни като отношение към позабравените спортове и особенно - конния спорт. Както казва генерал Владимир Стойчев, никога да не забравяме, че сме пристигнали на кон по тези земи и дълги години конската опашка е била наше знаме. Най-добрите ни състезатели са по чужбина, а най-хубавата база, с която може да се гордее всяка европейска столица – "Хан Аспарух" в София е занемарена.

Какво Ви направи най-силно впечатление от кандидатурите, които получихте?
Бях впечатлен от факта, че имена, които не слизат от новинарските емисии на електронните медии и вестниците, са счели за нужно да се състезават на поле, което би трябвало да е за "изгряващи" таланти.

Според Вас средствата, които получиха младите спортни таланти, достатъчни ли са, за да им помогнат да се развият професионално тази година?
Очевидно – не са. Но това е въпрос на друг анализ и трябва да се прави от други хора.

Ако не, какви са механизмите за нарастване на броя спортуващи у нас най-вече сред младите?
Мисля, че беше приета такава дългосрочна стратегия, добре обмислена и създадена с вещина и компетентност от МФВС и приета от НС миналата година. Просто трябва целите, набелязани в стратегията да се реализират и да се упражнява ежедневен контрол върху този процес.

Какво ще донесе на тези млади атлети спечелената стипендия?
Спокойствие да изпълнят задачите си и увереност, че другите ценят онова, което те правят.

Еврофутбол даде шанс на още един от кандидатите да спечели финансиране чрез анкетата "Спортен талант на публиката" – спечели Зоя Чавдарова от Варна, чийто спорт е тенис в инвалидни колички. Освен нея, Еврофутбол финансира и един параолимпиец? Какво мислите за спорта сред хората с увреждания и смятате ли, че частните компании трябва да се грижат за тяхната подготовка и екипировка?
Спортът с увреждания е територия, в която и други развити държави хвърлят усилия и берат плодове едва от около 10-15 години. В Германия например фондацията "Дойче Хилфе" е обединяващият център на усилията на държавата, местната власт и частния бизнес за спорта сред хората с увреждания. Не сме толкова назад, но и не виждам структури, календар, условия за тези спортисти да се занимават пълноценно със спорт у нас. Най-важното за тази дейност, е че тя е истинско спасение за хора, за които един инцидент преобръща целия им живот. И тогава една дейност като спорта, където те могат да се срещат и да мерят сили с други като тях, е наистина начин да преодолееш най-лошото – изолацията, чувството за отхвърленост. Като общество го дължим на тези хора, защото утре, всеки от нас може да се окаже на тяхно място. Поздравявам "Еврофутбол" за цялата инициатива и особено за този подход. БНТ тази година за първи път ще предава разширени репортажи от параолимпийските игри в Лондон. И това е територия, където могат да се срещнат посланията от частния бизнес, заинтересованите лица и организации за промяна в подхода към този проблем на цялото ни общество.

Какво Ви е мнението за нивото на българския спорт в последните 2-3 години?
Като цяло това са трудни години за обществото и трудни години за спорта. Като че ли това най-добре проличава в непрестанните прения и разпри около ръководството на федерациите. Смяната на ръководители. Упадък и разлагане – например във вдигането на тежести. На много места трябва да се почва от нулата. Но както казва народът, там където е текло, пак ще тече. Да видим положителните примери – борбата, с един стабилен Валентин Йорданов като председател, художествената гимнастика – с един треньор като Илияна Раева. Много ми се искам да продължа на трето място в списъка с волейболния ни национален отбор под ръководството на Радостин Стойчев, но трябва да изчакаме. Започваме отново да си възвръщаме авторитета на стабилни организатори и домакини. Огромна е ролята и заслугата на държавата, която чрез построяването на новата зала в София, чрез ангажирането си към развитието на ски-туризма дава възможност да се проявяваме именно като отлични домикини-организатори. Да си припомним световните купи в Банско и да очакваме вълненията от домакинството на световната купа по художествена гимнастика, предолимпийските турнири по волейбол, и финалите за Световната лига в "Арена Армеец" през май-юли.

Колко медала според Вас ще вземем от Олимпийските игри в Лондон тази година?
Трудна прогноза. Вярвам на Станка Златева, на Елис Гури, и останалите борци, на момичетата на Илияна Раева, на Ивет Лалова, Ваня Стамболийска, Мария Гроздева и стрелците, Детелин Далаклиев... и да не изброявам, защото непременно ще изпусна някого. Вярвам, че цялото ни общество и зрителите на БНТ това лято ще гледат на всичко случващо се по арените в Лондон с надежда и любов към нашите спортисти.

Бихте ли пожелали нещо на спортистите, които спечелиха финансиране по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
- Да ни дадат шанса да ги аплодираме на най-високия форум – Олимпийските игри.

А, на читателите на вестник "Еврофутбол"?
Да остават верни на любимото си занимание и фортуна да не им обръща гръб, а да увеличават печалбите.

09.04.2012 г.


''СПОРТНИ ТАЛАНТИ – ЕДНА ВЕЛИКОЛЕПНА ИНИЦИАТИВА''

Ирина Русева е журналист в Дарик радио, което е медиен партньор на Еврофутбол по програма "Спортни таланти". Ирина е част и от Групата на съветниците, ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Ирина Русева е журналист в Дарик радио, което е медиен партньор на Еврофутбол по програма "Спортни таланти". Ирина е част и от Групата на съветниците, които дадоха своите независими оценки за отделните проекти, постъпили по време на националния конкурс от 18.01 до 29.02.2012 г. Чрез програмата Еврофутбол осигури финансиране на 18 млади спортни таланти от 14 вида спорт от цялата страна, които заявиха своето твърдо желание да се развиват професионално в тази сфера. Ирина Русева се съгласи да даде специално интервю за вестник Еврофутбол.

Бихте ли споделили няколко интересни факти за себе?
Аз съм Ирина и се гордея, че съм част от екипа на спортно шоу "Гонг" по Дарик радио! Ние винаги сме там, където са събитията и го доказваме вече второ десетилетие. Родена съм на 14 януари 1973 в София, на няколко крачки от "Дондуков" 82 (адресът на Дарик радио – бел. ред.). Прекрачих прага на Дарик през лятото на 1994 с мисълта за една служебна бележка, с която трябваше да удостоверя едномесечeн стаж като студент. Еуфорията от американското лято тогава и магията на спортно шоу "Гонг" ме задържат вече 18-та година. Харесвам хората, с които работя и единството на нашия екип. Вярна съм на учителя ми в живота - Томислав - на него дължа амбицията и силния си характер. Дипломирах се като магистър по "Журналистика и масови комуникации" в Софийския университет. Ценя особено това, което ми даде като образование Първа Английска гимназия. За себе си мога да кажа, че много мразя завистта и злобата. Щастлива съм, че в спорта контактувам с успели, упорити, интелигентни и красиви хора, които мисля, че са достойните лица на България. Смятам, че животът е битка, но дори след загубата пътят продължава.

Какво мислите за програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Великолепна инициатива! Дано се превърне в традиция.

Смятате ли, че победителите бяха справедливо определени?
Оценките често са субективни, но победителите определено заслужават подкрепа. Естествено, че и останалите кандидати са достойни, но все пак имаше критерии и те трябваше да се спазват.

Вие колко кандидатури оценихте?
Лично аз гледах 10 и бях определено затруднена, защото попаднах на талантливи и амбициозни млади хора.

Какво Ви направи най-силно впечатление от кандидатурите, които получихте?
Хъс, желание за реализация и най-вече - силна мотивация.

Според Вас средствата, които получиха младите спортни таланти, достатъчни ли са, за да им помогнат да се развият професионално тази година?
Със сигурност ще са от огромно значение и подкрепа, но в различните спортове разходите за подготовка, екипировка и участие в турнири не са сходни. За някои от спечелилите сумите са достатъчни, но за други са само малка част от планираните инвестиции.

Ако не, какви са механизмите за нарастване на броя спортуващи у нас най-вече сред младите?
Спортът има гореща нужда от ПР и реклама сред подрастващите. Трябва да се съобразим с интересите на младите, подобни кампании и инициативи трябва да са пример за големите компании и тяхната социална политика.

Какво ще донесе на тези млади атлети спечелената стипендия?
Шанс за реализация в областта на спорта и пример за останалите от тяхното поколение. Може би сред тези победители са бъдещите звезди, чиито успехи ще отразяваме и коментираме.

Еврофутбол даде шанс на още един от кандидатите да спечели финансиране чрез анкетата "Спортен талант на публиката" – спечели Зоя Чавдарова от Варна, чийто спорт е тенис в инвалидни колички. Освен нея, Еврофутбол финансира и един параолимпиец? Какво мислите за спорта сред хората с увреждания и смятате ли, че частните компании трябва да се грижат за тяхната подготовка и екипировка?
Категорично ДА! Този жест е от особено значение за хората в неравностойно положение и тяхната нормална интеграция и социализация. Подкрепата трябва да бъде в този аспект още по- голяма. Аплодирам Зоя Чавдарова и се надявам тя да е пример за други с подобна съдба. Не веднъж в "Гонг" сме коментирали, че параолимпийците на България са достойните ни спортисти.

Какво Ви е мнението за нивото на българския спорт в последните 2-3 години?
Има и върхове, и спадове, но сякаш разочарованията са повече от положителните емоции. Не бива да бъдем максималисти, но определено можем повече от показаното на международната сцена.

Колко медала според Вас ще вземем от Олимпийските игри в Лондон тази година?
Реално имаме потенциал за поне 5 отличия, може и да има приятна изненада. Често обаче на големи форуми спортистите ни не успяват да реализират възможностите си. Причини много. Дано имат и късмет!

Бихте ли пожелали нещо на спортистите, които спечелиха финансиране по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Здраве, сила и късмет! Нека защитават честта на България с гордо вдигнати глави. Вяра в успеха и резултатите ще са налице. Естествено, за да реализират мечтите си, трябва къртовски труд, лишения и понякога болка. Пътят към победата е дълъг, често трънлив.

А, на читателите на вестник "Еврофутбол"?
Здраве, усмивки и само положителни емоции с родните ни спортисти.

06.04.2012 г.


ЗОЯ ЧАВДАРОВА ОТ ВАРНА Е ''СПОРТЕН ТАЛАНТ НА ПУБЛИКАТА'' В АНКЕТАТА НА ЕВРОФУТБОЛ

Зоя Чавдарова от Варна спечели убедително в анкетата на Еврофутбол за "Спортен талант на публиката" и ще получи финансиране за своя проект. 21-годишна ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Зоя Чавдарова от Варна спечели убедително в анкетата на Еврофутбол за "Спортен талант на публиката" и ще получи финансиране за своя проект. 21-годишната състезателка в параолимпийската дисциплина тенис в инвалидни колички заслужи 719 гласа. В допитването бяха подадени общо 4 303 гласа. Така Зоя става 18-тият атлет, който е подпомогнат със средства по програма "Спортни таланти" на българския букмейкър.

Сумата, с която Зоя Чавдарова кандидатства в програмата и която ще й бъде отпусната, е 4 961 лева. Съгласно нейния проект, те ще й послужат за закупуване на специализирана спортна количка, на тенис ракета и друга екипировка, за провеждане на тренировки и специализирани лагери. Сред състезанията, заложени в проекта й, са националната надпревара по тенис в инвалидни колички във Варна през юни, както и националното първенство на Българската федерация по тенис.

 "Моята цел е да продължа своето обучение по тенис на корт на по-високо ниво и да се реализирам в големия тенис в инвалидни колички. Искам да покажа на повече хора с увреждания, че да се спортува е нещо много хубаво и чрез него могат да се срещат с различни хора извън домовете си. Ще покажа на всички, че ние - хората с увреждания, не сме безпол езни и можем много неща, само да ни се даде шанс". Тези думи е написала Зоя в кандидатурата си за участие в програма "Спортни таланти".

Сериозна кампания се проведе в последните дни в морската ни столица в подкрепа на Зоя и нейната кандидатура. Медиите край морето масово призоваваха за гласуване в нейна полза и това даде желания резултат.

Спортната визитка на Зоя Чавдарова показва успехи и в двата клуба, в които се е състезавала. Със СКХУВ "Атлант"-Варна има шампионски титли в Републиканските първенства по тенис на маса за периода 2007 - 2010 г. С настоящия си клуб - СК "Тича"-Варна има сребърен медал за жени и златно отличие за смесени двойки на националното състезание за 2011 г.

Анкетата за "Спортен талант на публиката" се проведе на уеб сайта на "Еврофутбол" в периода 08-27.03.2012 г. В допитването всеки желаещ имаше възможност да подкрепи своя фаворит. Изборът бе сред 109 кандидати от цялата страна. От тях бяха извадени обявените 17 победители от общонационалния конкурс по програмата. Те получиха най-високи оценки от Групата на съветниците и вече взеха своите чекове със сумите на финансиране на церемония на 21.03.2012 в София.

Подреждането на атлетите в анкетата за "Спортен талант на публиката" се извърши след детайлен преглед на действителните и нереалните гласове. Така един от претендентите – варненецът Румен Стоянов, маунтинбайк, беше дисквалифициран поради получени 902 невалидни гласа от общо 967. Трета по гласове, но също с голям брой недействителни, е лекоатлетката от Пазарджик Карина Николова – общо 449 гласа, от които 409 недействителни. Преди да бъде обявен сред 17-те победители в общонационалния конкурс лекоатлетът Павел Моравенов от Пловдив получи 159 гласа.

Така призовата тройка за "Спортен талант на публиката" се оформи по следния начин:

1. Зоя Чавдарова, 21 г., Варна (тенис в инвалидни колички) - 719 гласа.
2. Дейвид Данев, 17 г., Русе (спортни танци) – 323 гласа.
3. Милена Миткова, 22 г., София (лека атлетика) – 151 гласа.

Очаквайте допълнителна информация кога и къде ще бъде връчен чека със спечелената сума на Зоя Чавдарова.

Програма "Спортни таланти" е част от мащабния социален проект на "Еврофутбол" – "Печелиш и помагаш", който се реализира от 2007 г. Тя се провежда с медийното партньорство на: Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ, вестниците "7 дни спорт", "Преса", "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.

28.03.2012 г.


ТАЗИ ВЕЧЕР ПРИКЛЮЧВА ГЛАСУВАНЕТО ЗА ''СПОРТЕН ТАЛАНТ НА ПУБЛИКАТА''

Тази вечер (27.03.2012 г.), точно в полунощ, приключва гласуването за "Спортен талант на публиката". Всеки желаещ да подкрепи спортиста, на който симп ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Тази вечер (27.03.2012 г.), точно в полунощ, приключва гласуването за "Спортен талант на публиката". Всеки желаещ да подкрепи спортиста, на който симпатизира има на разположение само още няколко часа, за да го направи. Анкетата е публикувана ТУК. В нея не участват спортистите, които вече получиха финансиране от общонационалния конкурс по програма "Спортни таланти".

Кандидатът, който получи най-много гласове, ще бъде обявен за "Спортен талант на публиката". Той ще получи финансиране за своя проект от Еврофутбол. Неговото име, както и резултатите от гласуването ще бъдат обявени утре - сряда, 28.03.2012 г.

27.03.2012 г.


ЕВРОФУТБОЛ ОБЯВЯВА НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПРИЗЬОРИТЕ - ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ''

Българският букмейкър Еврофутбол ще обяви на официална церемония призьорите в програма "Спортни таланти". Това ще стане на 21.03.2012 г. от 11.00 ч. ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Българският букмейкър Еврофутбол ще обяви на официална церемония призьорите в програма "Спортни таланти". Това ще стане на 21.03.2012 г. от 11.00 ч. в Музея на спорта в гр. София, Национален стадион "Васил Левски", ет. 2. Атлетите, които са избрани от Групата на съветниците и от организаторите на програмата – "Еврофутбол" и партньорите от Фондация "Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), ще получат символични чекове със сумата, за която са кандидатствали в националния конкурс, провел се от 18.01 до 29.02.2012 г. В него подадоха документи общо 119 индивидуални спортисти на възраст между 16 и 25 години, както и параолимпийци и хора с увреден слух. Предварителната селекция допусна до участие в конкурса 109 имена от 34 различни дисциплини.

На церемонията, на която ще стане ясно колко и кои точно спортисти ще си поделят 50 000 лева от българския букмейкър Еврофутбол, ще присъстват и членове на Групата на съветниците с председател управителя на компанията Екатерина Михайлова. В Групата влизат изявени спортисти, треньори, представители на медийните партньори на програмата - Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ, вестниците "7 дни спорт", "Преса", "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg. Сред оценителите на проектите на младите спортисти са Петър Стойчев, Евгения Раданова и др.

В борбата за финансиране се включиха представители на 34 вида спорт, като най-многобройни са борците – класически и свободен стил – общо 21, следвани от 19 лекоатлети и 10 плувци. Минимум 10 от тях ще получат до 5 000 лева за реализиране на своя идеен проект за професионално развитие през годината.

Церемонията ще се излъчва на живо по Sportmedia.tv & viasport.bg.

Припомняме, че програмата "Спортни таланти“ е част от мащабния социален проект на Еврофутбол - "Печелиш и помагаш", който компанията започна да развива през 2007 г.

Повече информация за програма "Спортни таланти" може да намерите на: www.eurofootball.bg, вход "Благотворителност“.


Българският букмейкър Еврофутбол ще даде допълнително финансиране на спортния талант на публиката чрез продължаващата до 27.03.2012 г. анкета в корпоративния сайт на компанията.

Резултатът ще бъде обявен след нейния край – на 28.03.2012 г. 
 

18.03.2012 г.


ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ ИЗЛЪЧИ 17 ПОБЕДИТЕЛИ

Програма "Спортни таланти" на Еврофутбол излъчи 17 победители от 13 различни дисциплини. Техните имена бяха обявени на официална церемония в Музея н ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Програма "Спортни таланти" на Еврофутбол излъчи 17 победители от 13 различни дисциплини. Техните имена бяха обявени на официална церемония в Музея на спорта в София, Национален стадион "Васил Левски" на 21.03.2012 г. Призьорите получиха символични чекове със сумата на тяхното финансиране, след участието си в националния конкурс по програмата, провел се от 18.01 до 29.02.2012 г. Лично управителят на Еврофутбол Екатерина Михайлова, която е и председател на Групата на съветниците, приветства родните "Спортни таланти". Именно съветниците имаха нелеката задача да изберат призьорите сред 109-те кандидатстващи за финансиране.

"Знаем, че няма да решим всички проблеми на младите състезатели, но вярваме, че ще им помогнем в техния път към големите успехи", каза Михайлова. Тя обяви първия сред призьорите – спортната гимнастичка Ралица Милева. За трудностите в избора на победителите – 17 от общо 109 кандидати, говори изпълнителният директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи", която е партньор на Еврофутбол по програмата – Илияна Николова. Тя приветства вторият фаворит на програмата – Иван Кисьов. "Сърдечни благодарности на Еврофутбол, затова че ми гласуваха доверие. Мисля, че ще оправдая техните очаквания", каза Кисьов при получаването на чека си.

Плувецът Христо Долапчиев получи наградата си от Евгения Раданова, която заедно с Петър Стойчев и редица спортни деятели и представители на медийните партньори оценява проектите. Раданова поздрави всички участници в програмата за техните смели цели. "Вярвам, че рано или късно тези цели ще се сбъднат", добави тя

Общата сума, която българският букмейкър дава на родните спортни надежди е 51 509 лева. Това е с малко над 1 500 лева повече, отколкото бяха предвидени първоначално. Причината е големият брой качествени кандидатури на изключително перспективни спортисти от 40 населени места от цялата страна. Всеки от финансираните проектите е за максимум 5 000 лева. Одобрените младежи могат да използват средствата за подготвителни лагери, участия в състезания, за екипировка и други. Ето и техните имена:

  1. Христо Долапчиев, Бургас, 16 г. - плуване
  2. Павел Моравенов, Пловдив, 18 г. – лека атлетика
  3. Георги Георгиев, Добрич, 20 г. – лека атлетика
  4. Виктор Нинов, Червен бряг, 23 г. – лека атлетика
  5. Митко Ценов, Мездра, 18 г. – лека атлетика
  6. Светослав Петров, София, 18 г. – борба (класически стил)
  7. Даниела Дайова, Хасково, 21 г. – борба (свободен стил)
  8. Кристиян Фиданов, Пловдив, 17 г. – фехтовка
  9. Иван Кисьов, с. Змейово (Ст. Загора), 17 г. – конен спорт (прескачане на препятствия)
 10. Александър Григоров, Варна, 23 г. – кану-каяк
 11. Владимир Далаклиев, Ботевград, 20 г. – таекуондо
 12. Борислава Ботушарова, Пазарджик, 17 г. – тенис
 13. Петьо Кръстев, Кнежа, 19 г. – тенис на маса
 14. Ралица Милева, София, 18 г. – спортна гимнастика
 15. Адриана Николова, Стара Загора, 23 г. – шахмат
 16. Даниел Застругов, София, 16 г. – шорттрек
 17. Илиян Петров, Свищов, 23 г. – лека атлетика (параолимпийска дисциплина)

Четирима от 17-те победители не успяха да пристигнат на церемонията в София – всички заради участия в състезания в чужбина или заради провеждането на тренировъчни лагери. Вместо таекуондиста Владимир Далаклиев дойде неговият треньор – Пламен Трънски. Съпругът на шахматистката Адриана Николова – Димитър Илиев, взе нейната награда, а приятелят на Петьо Кръстев – тенис на маса, Стилиян Шопов се отчете вместо него. Чекът на параолимпийския ни лекоатлет – Илиян Петров взе Снежана Латева – старши треньор на отборите на Българската Параолимпийска Асоциация.

В борбата за финансиране се включиха представители на 34 вида спорт, като най-многобройни са борците – класически и свободен стил – общо 21, следвани от 19 лекоатлети и 10 плувци. Средната възраст на кандидатите бе 18,8 г.

Програмата се провежда с медийното партньорство на: Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ, вестниците "7 дни спорт”, "Преса”, "Еврофутбол” и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.

Продължава гласуването за "Спортен талант на публиката". Българският букмейкър Еврофутбол ще даде допълнително финансиране на таланта, който получи най-много гласове в анкетата, която приключва на 27.03.2012 г. Тя се провежда на корпоративния сайт на компанията- ТУК.

Резултатът ще бъде обявен след нейния край – на 28.03.2012 г.

Повече информация за програма "Спортни таланти" може да намерите на: www.eurofootball.bg, вход "Благотворителност".

ГАЛЕРИЯ


Програма "Спортни таланти" е част от мащабния социален проект на Еврофутбол - "Печелиш и помагаш", който компанията започна да развива през 2007 г.

21.03.2012 г.


БЛИЗО 900 ГЛАСА ДО МОМЕНТА ЗА ''СПОРТЕН ТАЛАНТ НА ПУБЛИКАТА''

Близо 900 души гласуваха до момента в анкетата на Еврофутбол по програмата "Спортни таланти", благодарение на която българският букмейкър ще отпусне д ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Близо 900 души гласуваха до момента в анкетата на Еврофутбол по програмата "Спортни таланти", благодарение на която българският букмейкър ще отпусне допълнително финансиране на един от кандидатите в инициативата. Допитването стартира на 08.03.2012 г. в корпоративния сайт на компанията и ще продължи до 24:00 ч. на 27.03.2012 г. Кандидатът, получил най-много гласове от вота ще бъде обявен за "Спортен талант на публиката" и ще получи средства за подпомагане на неговата състезателна подготовка, за закупуване на екипировка, участия в тренировъчни лагери или на международни състезания

След седем дни от старта на анкетата бяха отчетени близо 900 гласа. До този момент най-голяма симпатия на публиката има лекоатлетът Павел Моравенов, който се състезава на скок дължина и троен скок. 18-годишният пловдивчанин води с над 20 гласа пред втората – Милена Миткова от София, която също е представителка на Царицата на спортовете, отново на скок дължина. Съвсем близо до нея е варненката Зоя Чавдарова, която с труд и упоритост, и силна воля се състезава в дисциплината тенис в инвалидни колички. Призовата петица се допълва от още един пловдивчанин – Димитър Кузманов, който е от местната тенис-школа и от русенецът Дейвид Данев, който е състезател по спортни танци.

Според правилата, всеки може да участва с един е-мейл адрес в анкетата. Неговият глас е валиден за един спортист. За да бъде отчетен той, трябва да се проследи потвърждаващия линк на електронната поща, от която е подаден гласа.

Резултатът от анкетата на публиката ще бъде обявен след нейния край – на 28.03.2012 г.

Повече информация за програма "Спортни таланти" може да намерите ТУК.


Стартът на "Спортни таланти" бе даден на 18.01.2012 г. с анонсирането на национален конкурс. Програмата е част от големия социален проект на Еврофутбол – "Печелиш и помагаш", който компанията започна да развива през 2007 г.

Медийните партньори на "Спортни таланти": Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ, вестниците "7 дни спорт”, "Преса”, "Еврофутбол” и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.

14.03.2012 г.


''КЛУБОВЕТЕ ПО КЛАСИЧЕСКА БОРБА СЪЩЕСТВУВАТ ГЛАВНО БЛАГОДАРЕНИЕ НА СПОНСОРИ КАТО ЕВРОФУТБОЛ''

Интервю с Борислав Велинов, треньор по класическа борба, бивш състезател. Четири поредни години е бил републикански шампион (1976 г. – 1980 г.), а пре ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Интервю с Борислав Велинов, треньор по класическа борба, бивш състезател. Четири поредни години е бил републикански шампион (1976 г. – 1980 г.), а през 1987 г. завършва Висшия институт по физическа култура "Георги Димитров" (сега Национална спортна академия) с треньорски профил и оттогава не е спирал да работи по специалността си. Бил е помощник в щаба на националите ни от 1997 г. до 2001 г., а след това и национален треньор на Алжир и на Египет. През последните години води юношите на "Славия". Срещаме се с него по повод участието на негови състезатели в програмата "Спортни таланти" на Еврофутбол:

Г-н Велинов, Вие сте един от най-добрите ни треньори по класическа борба, "през ръцете" Ви са минали много надарени млади спортисти. Като човек, който милее за българския спорт, кажете - как намирате инициативи като "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Много добра идея! Факт е, че спортът ни е донесъл много известност на България, че години наред създаваме едни от най-добрите атлети на планетата, а от доста време насам "правим от нищо нещо" – работим без финансова подкрепа, само с ентусиазъм и упоритост. Истината е, че в нашия спорт "златната" възраст е по-ниска– най-късно докъм 20-та година спортистът е вече изграден като личност и като спортни навици, тогава вече се знае дали от него ще стане шампион или не. Затова казвам, че инициативата е много добра – вие "хващате" точно възрастта, в която се изграждат спортистите и ги подпомагате в наистина важен за тях момент. Браво на Еврофутбол, че продължава традицията си да бъде в челото на спонсорите! Дано повече фирми да вземат пример!

С какво помагат подобни проекти за решаването на проблемите пред нашия спорт?
Подкрепата, която получаваме от подобни кампании не е само финансова, тя е и морална! Трябва да знаете, че клубовете по борба в България съществуват главно благодарение на спонсори като Еврофутбол. Когато има пари, има и надежда; когато има хора, които са интересуват от твоето развитие и инвестират в него, ти полагаш все по-големи усилия, за да оправдаеш очакванията им. В този смисъл, трябва да кажа, че е задължително да се обърне внимание и на младите треньори – това са хората, които "коват" бъдещето на българския спорт. Те работят срещу изключително ниско заплащане. Въпреки, че Федерацията прави всичко възможно да подпомага клубовете(вече имаме и няколко по-хубави държавни бази), но все още се разчита предимно на външно финансиране. Затова, още веднъж, голямо благодаря на българския букмейкър за инициативата!

Разкажете повече за успехите на нашите "класици"?
Много е за разказване. Факт е, че класическата борба е най-успешният български спорт! Само за миналата година имаме три световни титли в борбата – по една за свободен и класически стил, и една при жените. Трябва ли да споменавам феноменалната Станка Златева!

Кои са Вашите "Спортни таланти"?
Ако ме питате, всичките ми деца в залата са спортни таланти. Все пак, кандидатстваха само двама от тях – Светослав Петров на 17 г. и Атанас Колев на 22 г. Светльо стана първи на предишните две републикански първенства, а Наско се бори вече при мъжете, след като "отвя" доста противници при младежите... Страхотни момчета!

Какво бихте посъветвали българските млади спортисти във връзка с подобряване на условията, при които тренират?
Първо да слушат треньорите си! Да им вярват! Нашият труд се оценява чак, когато се вземат медали, а доверието в нашите способности трябва да се изгради по-отрано, за да можем да създаваме качествени състезатели. Момчетата трябва да знаят, че класическата борба е много труден спорт, изискват се много упоритост и усилия, за да стигнеш върховете. Знам, че е трудно, но трябва да повярват в себе си и в другите, да знаят, че техният талант ще се оцени и ще получат помощ Затова – нека не се отказват!

Каква е ролята на спонсорите в класическата борба?
Важна, а както вече казах, в историята на клубовете е и основна. Повече компании трябва да се сещат да правят такива спонсорства и програми, като "Спортни таланти", защото както казва една българска поговорка "Сама птичка, пролет не прави!".

Какво ще пожелаете на българските спортни надежди?
На спортните ни надежди желая успехи и да оползотворят парите от програмата по предназначение! На Еврофутбол мога да пожелая да продължава с инициативите и да не спира да подпомага българския спорт!


Програма "Спортни таланти" на Еврофутбол цели да подпомогне финансово максимален брой радни атлети в техния тренировъчен процес или участия в състезания. Тя се осъществява в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ).Преди броени дни (на 29.02.2012 г.) изтече крайният срок за подаване на кандидатури за финансиране на млади спортни надежди. 105 състезатели ще участват в конкурса за избор на проекти. Предстои техните предложения да бъдат оценени от Групата на съветниците. Повече информация за следващите етапи на конкурса и победителите в него може да намерите на корпоративната страница на българския букмейкър - www.eurofootball.bg, вход Благотворителност.

12.03.2012 г.


ОЩЕ ЧЕТИРИМА ФИНАЛИСТИ В ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ

Още четирима финалисти от спортовете шах, плуване, конен спорт и лека атлетика бяха добавени към програма "Спортни таланти" на Еврофутбол. Поради техн ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Още четирима финалисти от спортовете шах, плуване, конен спорт и лека атлетика бяха добавени към програма "Спортни таланти" на Еврофутбол. Поради технически причини те попаднаха извън листата с досега обявените 105 валидни кандидатури. След като бяха зачетени за действителни, броят на състезателите в националния конкурс "Спортни таланти" на българския букмейкър стана 109. Това са финалистите, които са допуснати да се борят за разпределението на 50 000 лева, осигурени от родния оператор. Сред тях има представители на 34 вида спорт, като най-многобройни остават борците – класически и свободен стил – общо 21, следвани от 19 лекоатлети и 10 плувци. Минимум 10 от тях ще получат до 5 000 лева за реализиране на своя идеен проект за професионално развитие през годината.

Повече информация за програма "Спортни таланти" може да намерите на ТУК.


Българският букмейкър Еврофутбол ще даде допълнително финансиране на спортния талант на публиката чрез стартиралата от днес анкета в корпоративния сайт на компанията. Резултатът ще бъде обявен след нейния край – на 28.03.2012 г.

08.03.2012 г.


105 СЪСТЕЗАТЕЛИ ЩЕ УЧАСТВАТ В КОНКУРСА ЗА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ

105 състезатели ще участват в общонационалния конкурс "Спортни таланти" на Еврофутбол. Това са кандидатите, които бяха допуснати да се борят за разпре ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

105 състезатели ще участват в общонационалния конкурс "Спортни таланти" на Еврофутбол. Това са кандидатите, които бяха допуснати да се борят за разпределението на 50 000 лева от българския букмейкър. Общият брой на подалите документи е 115, като 10 от тях бяха извадени от участие в конкурса, поради непълни проекти, несъответствие с възрастта или с допустимите спортове и др.

Атлетите, които кандидатстват за финансиране, са от повече от 35 населени места. Сред тях са както спортисти от селата Бъта (Панагюрище), Глоджево (Кубрат), Орешец (Хасково) и Змейово (Стара Загора), така и от малки и големи градове – Ихтиман, Смолян, Тервел, Троян, Кнежа, Видин, Берковица, Червен бряг и много други.

В конкурса има представители от 34 вида спорт, като най-многобройни са борците – класически и свободен стил – общо 20, следвани от 18 лекоатлети и 9 плувци. Сред кандидатите има и такива от по-непопулярни дисциплини, като фехтовка, маунтинбайк, шахмат, стрелба с лък, конен спорт и др.

Графата "параолимпийски спортове" се попълни от шестима състезатели в дисциплините бадминтон, лека атлетика и тенис в инвалидни колички.

Поне 10 от всички кандидати ще получат средства за реализиране на своя идеен проект за професионално развитие през годината. Еврофутбол ще финансира с до 5 000 лева всеки от одобрените, според заложеното в кандидатурата. Общата сума, която се отпуска за целта, е 50 000 лева.

Предстои проектите да бъдат оценени от членовете на Групата на съветниците. В нея участват известни родни състезатели, общественици, както и представители на медийните партньори и организаторите. Всеки един от тях ще даде независимо един от друг различен брой точки (между 1 и 15) на предоставените му проекти. Председател на Групата е управителят на Еврофутбол Екатерина Михайлова. Официалното обявяване на спечелилите проекти ще е на 21.03.2012 г. на специална церемония в София.

Стартът на "Спортни таланти" бе даден на 18.01.2012 г. с анонсирането на конкурса. Програмата е част от големия социален проект на Еврофутбол – "Печелиш и помагаш", който компанията започна да развива през 2007 г.

В популяризирането на "Спортни таланти" участваха повечето спортни училища от цялата страна, Националната спортна академия "Васил Левски", различните федерации, както и медийните партньори: Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ, вестниците "7 дни спорт", "Преса", "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.

04.03.2012 г.


ЕВРОФУТБОЛ ЩЕ ФИНАНСИРА ДОПЪЛНИТЕЛНО ''СПОРТЕН ТАЛАНТ НА ПУБЛИКАТА''

Българският букмейкър Еврофутбол ще даде допълнително финансира ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Българският букмейкър Еврофутбол ще даде допълнително финансиране на спортния талант на публиката чрез стартиралата от днес анкета в корпоративния сайт на компанията. Посетителите на официалната страница www.eurofootball.bg (раздел "Печелиш и помагаш" – вход Благотворителност, Спортни таланти, Гласуване) ще могат да изберат своята млада надежда сред 109-те проекта за финансиране по програмата "Спортни таланти" на Еврофутбол. Всеки желаещ да подкрепи и да осигури допълнителни средства на някоя от кандидатите може да даде своя глас безплатно от 08.03.2012 г. до 24:00 ч. на 27.03.2012 г.

Според правилата на анкетата вотът може да се подава от един имейл адрес за един спортист. За да бъде отчетен той, трябва да се проследи потвърждаващия линк на електронната поща, от която е подаден гласа. Проектът, събрал най-много гласове ще бъде обявен за "Спортен талант на публиката". Той ще получи допълнително безвъзмездно финансиране, извън вече обявените 50 000 лева, осигурени от родния оператор. Важно е да се отбележи, че броят посещения във всяка отделна кандидатура, както и "харесването" й във Фейсбук не е критерий за подадения до момента вот.

Резултатът от анкетата на публиката ще бъде обявен след нейния край – на 28.03.2012 г

Повече информация за програма "Спортни таланти" може да намерите на ТУК.


Поради технически причини извън листата с досега обявените 105 валидни кандидатури останаха още 4 в спортовете шах, плуване, конен спорт и лека атлетика. След като бяха зачетени за действителни, броят на състезателите в националния конкурс "Спортни таланти" на Еврофутбол стана 109. Това са финалистите, които са допуснати да се борят за разпределението на 50 000 лева, осигурени от българския букмейкър. Сред тях има представители на 34 вида спорт, като най-многобройни са борците – класически и свободен стил – общо 21, следвани от 19 лекоатлети и 10 плувци. Поне 10 от всички кандидати ще получат средства (до 5 000 лева) за реализиране на своя идеен проект за професионално развитие през годината.

08.03.2012 г.


НАЦИОНАЛНИЯТ КОНКУРС ПО ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ ПРИКЛЮЧИ

Националният конкурс по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол приключи успешно на 29.02.2012 г. Точно 43 дни бяха на разположение на всички индивид ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Националният конкурс по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол приключи успешно на 29.02.2012 г. Точно 43 дни бяха на разположение на всички индивидуални спортисти на възраст между 16 и 25 години да участват в него. Чрез "Спортни таланти" Еврофутбол осигурява 50 000 лева за тези атлети, които предложиха идейни проекти за това как ще се развиват професионално в бъдеще и какви успехи очакват да постигнат. Партньор на инициативата на българския букмейкър е Фондация "Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

Броят на кандидатурите приближи трицифрено число. Точната цифра ще стане ясна, след като бъдат прегледани и последните пристигнали, както и тези, които са подали непълни документи. Данните от обработените до момента проекти сочат, че са участвали състезатели от 34 вида спорт, три от които са за хора в неравностойно положение - параолимпийци или такива с увредено зрение и/или слух. Младите атлети можеха да избират между 30 вида летни спортове, 14 вида зимни и 8 неолимпийски. Всички те ще се борят за сумата от 50 000 лева, която ще бъде разпределена между минимум 10 атлети, в зависимост от стойността на представените проекти.

С приключването на националния конкурс завърши втория етап от програмата. Предстои третият - окончателна проверка на отделните проекти от организаторите и оценката им от членовете на Групата на съветниците. В нея участват известни родни състезатели, общественици, както и представители на медийните партньори. Всеки един от тях ще даде независимо един от друг различен брой точки (между 1 и 15) на предоставените му проекти. Официалното обявяване на спечелилите проекти ще се състои на 21.03.2012 г. на специална церемония в град София. 

Стартът на "Спортни таланти" бе даден на 18.01.2012 г. с анонсирането на конкурса. Програмата е част от големия социален проект на Еврофутбол – "Печелиш и помагаш", който компанията започна да развива през 2007 г.  

В популяризирането на "Спортни таланти" участваха повечето спортни училища от цялата страна, Националната спортна академия "Васил Левски", различните федерации, както и медийните партньори: Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ, вестниците "7 дни спорт", "Преса", "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.

01.03.2012 г.


ЕДИН ДЕН ДО КРАЯ НА КОНКУРСА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ

Утре, 29.02.2012 г., е последният ден, в който родните спортни надежди могат да кандидатстват за финансиране по програма "Спортни таланти" на българск ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Утре, 29.02.2012 г., е последният ден, в който родните спортни надежди могат да кандидатстват за финансиране по програма "Спортни таланти" на българския букмейкър Еврофутбол. Проектите се приемат до 18:00 ч. Те трябва да съдържат попълнен формуляр за кандидатстване и две препоръки. Всички документи могат да бъдат изтеглени от сайта на Фондация "Работилница за граждански инициативи" - www.wcif-bg.org, която е партньор на Еврофутбол в реализирането на програмата. Попълненият формуляр, двете сканирани препоръки плюс снимка на състезателя от тренировка или състезание трябва да се изпратят на е-мейл: [email protected].

Проектите, които ще получат финансиране ще се оценяват от Група на съветниците в началото на март. Избраниците им ще станат ясни на 21 март, когато на официална церемония ще бъдат връчени чековете със съответните суми. В Групата на съветниците участват успешни състезатели и треньори, както и представители на медийните партньори на програмата. Сред тях са Петър Стойчев, Евгения Раданова, Кубрат Пулев и др.

Стойността на исканата сума по всеки един проект трябва да е максимум 5 000 лева, като задължително се изисква поне 20 % самоучастие в него. Еврофутбол отпуска общо 50 000 лева за спортните надежди на България. Броят на одобрените зависи от стойността на проектите, като ще бъдат финансирани поне 10 кандидати.

В програма "Спортни таланти” могат да се включат индивидуални атлети на възраст между 16 и 25 години, практикуващи някоя от дисциплините в Списъка с допустими спортове. Той може да бъде видян на сайта на Еврофутбол - www.eurofootball.bg, вход Благотворителност.

Ден преди крайния срок за подаване на документи са получени десетки кандидатури от множество видове спорт - колоездене, тенис, борба, тенис на маса, плуване, лека атлетика, кану каяк и др. Предложенията са на състезатели от различни краища на страната – Бургас, Варна, Видин, Пазарджик, Плевен, Троян, Сливен и др. В конкурса се включват и 15 параолимпийски дисциплини, което дава възможност на параолимпийци и на атлети с увредени зрение и/или слух също да участват.

За популяризирането на инициативата своят принос дават спортни училища от цялата страна, Националната спортна академия, различните федерации, фитнеси "Флайс”, както и медийните партньори на програма "Спортни таланти”: Дарик радио, БНР, БНТ, ББТ, вестниците "7 дни спорт”, "Преса”, "Еврофутбол” и "Марица”, сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.

Програма "Спортни таланти” е част от мащабния социален проект на Еврофутбол – "Печелиш и помагаш”, който се реализира от 2007 г. До момента по него са осъществени 14 кампании, насочени към подпомагане на различни проблемни сфери от обществения живот – спорт, здравеопазване, културно-историческо наследство и т. н.

28.02.2012 г.


ИЗВЕСТНИ СПОРТИСТИ ЩЕ СЪВЕТВАТ ЕВРОФУТБОЛ В ИЗБОРА НА ПРОЕКТИ ПО ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ''

Интервю с Елица Иванова, ръководител "Връзки с обществеността" в Еврофутбол по повод програма "Спортни таланти", която ще финансира родни спортни наде ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Интервю с Елица Иванова, ръководител "Връзки с обществеността" в Еврофутбол по повод програма "Спортни таланти", която ще финансира родни спортни надежди. Това ще стане чрез общонационален конкурс, който стартира на 18.01.2012 и приключва утре, 29.02.2012 г. За тези, които ще използват последния момент, за да се включат в инициативата, ето какво разказва Елица Иванова:

Г-це Иванова, колко кандидати имате досега?
Ще бъде неточно да кажа бройка в момента, защото постоянно пристигат документи. Но със сигурност към края на миналата седмица имахме повече от 20 реални кандидатури на спортисти от цялата страна, в това число и на двама параолимпийци. Най-много засега са лекоатлетите. Казвам "реални", защото понякога пристига непълен комплект документи. Тогава се налага нашите партньори от Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) да се свързват с кандидатите и да изискват липсващата информация. Затова е добре преди да си пусне документите, всеки който е решил да участва да се запознае с Указанията за кандидатстване, които са публикувани на сайта на Фондацията - www.wcif-bg.org, раздел "Финансираме", подраздел "Текущи конкурси".

Има ли някакви ограничения по отношение на спортовете?
Да, спортовете са само индивидуални. Избрахме 67 дисциплини, те включват олимпийските – летни и зимни, някои неолимпийски, като сумо, акробатика, канадска борба, автомобилизъм, шах и др., както и 15 параолимпийски спорта. Важно е да кажа, че в конкурса могат да се включат атлети между 16 и 25 години. Пълният списък може да се намери на нашия сайт - www.eurofootball.bg, вход Благотворителност.

Колко от тях ще бъдат избрани?
От всички постъпили проекти ще бъдат избрани минимум десет. Казвам минимум, защото всеки един проект може да е на стойност по-ниска от максимално допустимата, която е 5 000 лева. Предвид факта, че Еврофутбол отпуска 50 000 лева за спортистите, ако бюджетът на избраните е по-малък, ще могат да бъдат финансирани повече атлети. Нашето желание, разбира се, е да можем да помогнем на по-голям брой спортисти. Важна подробност е самофинансирането. Ние изискваме известно участие на кандидатите с техни средства в проекта – може и от други спонсори. Като стойността на самоучастието трябва да е минимум 20 %. Т. е. те могат да кандидатстват с проект например за 6 250 лева или повече, но Еврофутбол ще им даде максимум 5 000 лева.

Какво конкретно ще финансирате? За какво могат да бъдат проектите?
Всеки спортист може да кандидатства за финансиране на тренировъчния си процес – за закупуване на екипировка, за тренировъчно облекло и т. н., за участие в състезания или за провеждане на спортни лагери. Няма да финансираме такси за лични треньори, наем на зали, карти за фитнес; разходи за операции, лечение; строителство или ремонт на зали, помещения за тренировка и други, които са подробно изброени в Указанията за кандидатстване. Проектите трябва да са със срок на изпълнение 3 до 8 месеца, т. е да приключват до края на 2012 година.

Какви документи трябва да изпратят кандидатите и къде?
Документите са формуляр и препоръки. Образци и на двете са качени на сайта на ФРГИ. Нужно е само да се попълнят. Препоръките трябва да са две – например от треньори, от членове на федерацията, бивши, настоящи състезатели от същия спорт. Те трябва да са подписани и сканирани. Документите трябва да са придружени от снимка на спортиста по време на тренировка или състезание. Целият набор от документи трябва да се изпрати до 18:00 ч. на 28.02.2012 г., на електронна поща: [email protected].

Как ще се оценяват проектите и кога ще станат ясни т. нар. победители?
Проектите ще се оценяват от Група на съветниците, в началото на март. В нея влизат успешни състезатели и треньори, както и представители на медийните партньори на програмата. Сред по-известните имена са Петър Стойчев, Евгения Раданова, Кубрат Пулев и др.
Техните избраници ще станат ясни на 21 март, когато на официална церемония ще се връчат чековете със съответните суми.

Какво трябва да притежава един кандидат и неговия проект, за да се нареди сред одобрените?
Предвид ще се взимат досегашните постижения на кандидата, както и обосновката му защо точно той/тя трябва да получи финансиране. Значение ще има и изготвянето на бюджета – дали отговаря на сроковете и поставените цели. С други думи, само постиженията на даден спортист няма да са достатъчни. Мотивацията му, точното планиране не само на бюджета, но и яснота откъде може да получи съфинансиране ще играят голямата роля.

Програма "Спортни таланти" е част от социалния проект "Печелиш и помагаш" на Еврофутбол. Предишните Ви кампании бяха с различна насоченост – здравна, културна и др., докато последните две инициативи са свързани със спорта. Това означава ли, че вече се насочвате само към спорта и да очакваме ли скоро нова подобна програма?
Точно така - кампаниите в началото на проект "Печелиш и помагаш" засягаха различни проблемни сфери на обществото, за които липсват или пари, или информация – култура, спорт, здравеопазване. С течение на времето се концентрирахме основно върху спортни инициативи. Предната подобна – "Избери да спортуваш", беше за изграждане на спортни площадки. Благодарение на нея се създадоха условия за физическа активност на хората от повече от 10 населени места в страната. Със сегашната програма "Спортни таланти" се издигаме на по-горно ниво – професионалния спорт, като подкрепяме практикуващите различни дисциплини. Надяваме се така, макар и с малко, да допринесем за развитието на спорта в България. Дано да успеем!

Интервюто е публикувано на www.sportal.bg на 28.02.2012 г.

28.02.2012 г.


''ПРОГРАМИ КАТО ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ СА СПАСИТЕЛЕН ПОЯС ЗА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ!''

Интервю с Георги Павлов, атлетически мениджър, организатор на най-големия атлетически турнир в България на името на баща му, една от най-ярките фигури ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Интервю с Георги Павлов, атлетически мениджър, организатор на най-големия атлетически турнир в България на името на баща му, една от най-ярките фигури в българския спринт - Павел Павлов, и президент на Атлетически клуб "Павел Павлов".

Г-н Павлов, като мениджър как намирате инициативи като "Спортни таланти" на Еврофутбол?
Това е една прекрасна инициатива! Българският спорт има крещяща нужда от помощ, освен от федерациите и от министерството, но и от големи компании, които да бъдат по-тясно ангажирани със спорта, както Еврофутбол. Дано и други фирми вземат примера и да се включат в подпомагането на спорта ни.

Конкретно с Еврофутбол аз работя отдавна. Компанията е генерален спонсор на турнира "Павел Павлов", от самия му старт преди 6 години, и основен двигател на надпреварата, за което съм много благодарен. От няколко места чух за инициативата "Спортни таланти". Изобщо не се изненадах, защото Еврофутбол редовно подкрепя българския спорт.

Интервюто е публикувано на www.viasport.bg на 25.02.2012 г.

 

Какви са проблемите пред българския спорт и как помагат подобни проекти за решаването им?
Липсата на материална база, където да се подготвят нашите таланти и спортисти е огромен проблем. Липсва и екипировка. Не на последно място е проблем и медикаментозното възстановяване за поддържането на спортистите. За това такива кампании като "Спортни таланти" се явяват спасителен пояс за българския спорт.

Вие сте мениджър на редица родни атлети. С какви нови успехи можете да се похвалите?
Успехите на леката атлетика и в частност на подрастващите, които са в този спорт, са огромни. През последните години Галина Николова се наложи като най-бързата бяла девойка в света за нейната възраст на 100 и 200 м. Георги Цонов е медалист от олимпийски и европейски първенства в традиционно българска дисциплина – троен скок. Като цяло юношеските ни отбори, женски и мъжки, се представят на много високо ниво и възвръщат загубените си позиции на световната и европейска атлетическа сцена. Като федерация сме организатори на едни от големите атлетически събития – европейски и световни шампионати в различни дисциплини. Можем да се похвалим и с най-много картотекирани състезатели от всички други федерации - 120 клуба с над 3000 атлети, което говори за сериозната работа в цялата страна.

Кои са Вашите "Спортни таланти"?
За щастие, имаме много надарени момчета и момичета. Георги Цонов и Галина Николова – и двамата са призьори от Младежки олимпийски игри, световни и европейски първенства за подрастващи. Виктор Нинов пък е най-добре представящият се в мъжката ни лека атлетика в последните години. Александър Стоянов е параолимпиец, с "А" норматив за Параолимпиадата на скок дължина, медалист от световни и европейски първенства за различните възрастови групи. Илиян Петров – копие, медалист от световно първенство за мъже с квота за Параолимпиадата. Камен Нинов – копие, световен и европейски шампион за младежи. Много са нашите спортни таланти!

Какво бихте посъветвали българските млади спортисти във връзка с подобряване на условията, при които тренират?
Да тренират сериозно, да слушат треньорите си, да бъдат упорити и да знаят, че всеки труд се възнаграждава без значение от условията.

Каква е ролята на спонсорите в леката атлетика?
Ролята на външното финансиране е огромна, защото в условията на криза спортистите ни също страдат от липсата на средства за подготовка. Опитваме се да се справим, но без помощта на компании като Еврофутбол това реално е невъзможно да се случи.

Какво ще пожелаете на българските спортни надежди?
Здраве, успехи и много медали.


Програма "Спортни таланти" на Еврофутбол продължава да набира документи за участие в общонационалния конкурс за финансиране на спортни надежди. Крайният срок за подаването им е 29.02.2012 г. Повече информация за начина на кандидатстване, за изискванията и други подробности е публикувана на корпоративната страница на българския букмейкър - www.eurofootball.bg, вход Благотворителност, а също и на сайта на Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) - www.wcif-bg.org, която е партньор на Еврофутбол в осъществяването на програмата.

27.02.2012 г.


СЪСТЕЗАТЕЛИ В НАД 10 СПОРТА КАНДИДАТСТВАТ ПО ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ

Състезатели в повече от 10 вида спорт се включиха до момента в програма "Спортни таланти" на Еврофутбол. Надеждните атлети на възраст между 16 и 25 го ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Състезатели в повече от 10 вида спорт се включиха до момента в програма "Спортни таланти" на Еврофутбол. Надеждните атлети на възраст между 16 и 25 години все още могат да кандидатстват за финансиране със свои проекти за участия в състезания или за тренировки, за осигуряване на екипировка и т. н. Седмица преди крайния срок за подаване на документите, който е 29.02.2012 г., желание за участие в разпределението на 50 000 лева, осигурени от българския букмейкър, заявиха състезатели по колоездене, тенис, борба, тенис на маса, плуване, лека атлетика, кану каяк и др.

Силен интерес към инициативата и възможността за получаване на финансиране има от хора в неравностойно положение. Еврофутбол даде възможност и на параолимпийци, както и на атлети с увредени зрение и/или слух също да участват, като включи 15 параолимпийски дисциплини в списъка с допустими спортове.

Сред получените до момента кандидатури има както такива на състезатели с много добри постижения, така и на атлети в начален стадий от своята спортна кариера. Редица от талантите са носители на отличия от републикански първенства и международни турнири. Успехите на тези кандидати, обаче не трябва да отказват по-малко реализирани на този етап спортисти да участват в общонационалния конкурс. Достатъчно е те да убедят оценяващите, че имат потенциала, амбицията и ясната представа как да постигнат набелязаните цели и всеки един от тях може да е сред одобрените проекти. Максималната сума, за която всеки може да кандидатства е 5 000 лева, но тя може да бъде и по-малка. Всичко зависи от това, от какво има нужда конкретния атлет в подготовката си до края на 2012 г. Повече информация за начина на кандидатстване, за изискванията и други подробности е публикувана на корпоративната страница на българския букмейкър - www.eurofootball.bg, вход Благотворителност, а също и на сайта на Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) - www.wcif-bg.org, която е партньор на Еврофутбол в осъществяването на програмата.

Изборът на проектите, които ще бъдат финансирани, ще се извърши от Група на съветниците в началото на месец март. В нея ще се включат успешни състезатели и треньори, както и представители на медийните партньори на програмата.

За популяризирането на инициативата своят принос дават спортни училища от цялата страна, Националната спортна академия, различните федерации, фитнеси "Флайс", както и медийните партньори на програма "Спортни таланти": Дарик радио, БНР, ББТ, вестниците "7 дни спорт", "Преса", "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.

Програма "Спортни таланти" е част от мащабния социален проект на Еврофутбол – "Печелиш и помагаш", който се реализира от 2007 г. До момента по него са осъществени 14 кампании, насочени към подпомагане на различни проблемни сфери от обществения живот – спорт, здравеопазване, културно-историческо наследство и т. н.

22.02.2012 г.


С ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' ЕВРОФУТБОЛ ИНВЕСТИРА В БЪДЕЩЕТО НА СПОРТА

Интервю с г-жа Екатерина Михайлова, управител на Еврофутбол ООД, по повод инициативата на българския букмейкър за подкрепа на млади спортни надежди – ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Интервю с г-жа Екатерина Михайлова, управител на Еврофутбол ООД, по повод инициативата на българския букмейкър за подкрепа на млади спортни надежди – "Спортни таланти". Програмата е част от мащабния социален проект "Печелиш и помагаш" на компанията, който стартира през 2007 г. Тя се реализира със съдействието на "Фондация Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ).

Г-жо Михайлова, как се роди идеята за програма "Спортни таланти"?
Идеята ни дойде съвсем естествено, като продължение на предходната ни инициатива "Избери да спортуваш!". Чрез нея изградихме терени за спорт в свободното време в 12 населени места в цялата страна. Така, съвсем естествено, сега правим следващата си стъпка в развитието на нашата фирмена политика на социална отговорност, а именно - преминаваме на по-горно ниво – професионалния спорт. Държа да отбележа, че и двете програми - "Избери да спортуваш" и "Спортни таланти", са част от мащабния ни социален проект "Печелиш и помагаш", по който работим вече шеста година.

 

Каква е целта на инициативата "Спортни таланти"?
"Спортни таланти" стартира официално през януари, но както вече ви казах идеята ни се породи преди повече от година. Искахме да направим нещо, което да даде тласък на младите спортисти в България; нещо, което да ги мотивира; да им покаже, че ценим усилията им и положения труд. Със "Спортни таланти" предизвикваме спортните ни надежди да покажат какви са техните мечти, към какво се стремят и не на последно място - да се докажат. Чрез програмата ние ще ги подпомогнем финансово, но изискваме от тях да ни покажат как точно ще постигнат целите си. Иначе казано, трябва да се обосноват – нужни са ми ето толкова пари, за да направя това и това. За да сме убедени, че са максимално ангажирани с проекта си, искаме от тях съфинансиране в размер на 20 % от общата сума. "Еврофутбол" не просто дава едни пари за финансиране на тези спортисти, компанията инвестира в бъдещето на спорта.

Каква е сумата, която може да получи всеки от кандидатите и какво трябва да направи, за да я получи?
Общата сума, която отпускаме за целта е 50 000 лева. Всеки от проектите ще се финансира с до 5 000 лева. Това означава, че могат да бъдат избрани минимум 10 кандидати, ако искат максималното финансиране. От получените до момента документи виждаме, че това се случва рядко – повечето суми са по-малки, така че ще можем да подкрепим повече спортисти. Проектите трябва да са за участия в състезания, тренировки, за закупуване на екипировка и др. Важно условие е кандидатстващите да са на възраст между 16 и 25 години и да практикуват индивидуални спортове, включени в Списъка с допустими спортове, публикуван на нашия сайт – www.eurofootball.bg. Той съдържа близо 70 вида спорт, сред които 15 са за хора в неравностойно положение - параолимпийци, както и атлети с увредени зрение и/или слух. Всеки, който иска да кандидатства трябва да попълни формуляра и да представи две препоръки. За улеснение, формулярът и образецът на препоръката са качени на сайта на ФРГИ, която е партньор на Еврофутбол -www.wcif-bg.org. Най-общо казано всеки трябва да представи своите досегашни успехи и бъдещи спортни планове и да направи разчет на средствата, които са му нужни. Съветвам всички непременно да прочетат Указанията преди да пристъпят към попълване на документите.
Важно е да спомена, че сме се постарали мксимално да опростим процедурата за кандидатстване, за да не затрудняваме излишно нашите атлети, чиято основна цел са все пак спортните успехи. Буквално преди дни променихме правилата и намалихме възрастовата граница с още няколко месеца, за да може по-голям брой младежи да се възползват от това наше начинание. Така ще финансираме атлети между 16 (навършени до 31.12.2012 г., вкл.) и 25 години (навършени до същата дата).

Кой ще оценява кандидатурите?
Кандидатурите ще се оценяват от Група на съветниците, в която влизат представители от различни медии, доказали се треньори и състезатели, като Евгения Раданова, Петър Стойчев и Кубрат Пулев. Не разкриваме имената на всички, за да избегнем опити за въздействия и некоректно участие. Стараем се да включим експерти от всеки един спорт, за който има кандидат.

Кога ще станат ясни победителите?
Крайният срок за подаване на документи е 29 февруари. На 21.03 вече трябва да станат ясни имената на одобрените. Те ще бъдат обявени на официална церемония, на която ще получат чековете си. Призовавам хората, които се интересуват по-подробно от нашата инициатива, както и от спортовете, за които може да се кандидатства да не чакат последния момент. По-добре е да прочетат повече за нея още сега в корпоративния ни сайт www.eurofootball.bg, вход Благотворителност – Спортни таланти, за да има време за допълване на документите и корекции, ако това е необходимо.

Споменахте проекта "Печелиш и помагаш". Какво е корпоративно-социалната отговорност за екипа на Еврофутбол?
Начин на мислене, принцип на работа и мотив за креативност в тази посока. Мечо Пух казва: "Колкото повече, толкова повече!". Първата стъпка към ангажирането с някой наболял обществен проблем води до следваща и до по-следваща, докато не стане пътека, по която да се движим всекидневно. В Еврофутбол първите стъпки се правят още откакто съществува фирмата. В началото всеки от висшия мениджмънт на компанията правеше дарения и осъществяваше такава дейност от свое име. В един момент решихме, че е добре да канализираме всички тези действия и така се роди "Печелиш и помагаш" – той е официалното лице на нашата компания. Създадохме го през 2007 г., когато аз все още бях обикновен служител и няма да забравя как всички в екипа живеехме с идеите как да направим заобикалящия ни свят по-добър не само за нас самите, но и за всички хора. Стартирахме с финансиране на обучението на деца сираци – това продължава и до днес вече шест години; подпомогнахме финансово и организирахме пътуваща библиотека в помощ на незрящите и хората с увреждания; подкрепихме финансово децата на загиналите служители на МВР; финансирахме и подпомагахме събирането на допълнителни средства за опазване на българското културно нематериално наследство и т. н. До момента чрез "Печелиш и помагаш" са реализирани 14 кампании, насочени към различни проблемни сфери от нашия живот, като "Спортни таланти" е поредната от тях.

Какво ще пожелаете на младите хора в България?
Решителност, силен дух и позитивизъм! Да не се отказват от мечтите си, да вярват в тях и да преследват смело целите си!

Интервюто е публикувано във в. "7 дни спорт" на 19.02.2012г.

20.02.2012 г.


ЯСНИ ЦЕЛИ, МОТИВАЦИЯ И ПОСТИЖЕНИЯ ТЪРСИ У КАНДИДАТИТЕ ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ

Програма "Спортни таланти" търси мотивирани атлети, които искат  да се развиват професионално в областта на спорта и за това имат  нужда от финансова ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Програма "Спортни таланти" търси мотивирани атлети, които искат  да се развиват професионално в областта на спорта и за това имат  нужда от финансова подкрепа. Инициативата ще финансира различни дейности, свързани със спортната подготовка, като провеждане на тренировки, участия в състезания, закупуване на необходима екипировка и т. н. Тя стартира в средата на януари т. г. и има за цел да подпомогне финансово максимален брой надеждни атлети, практикуващи индивидуални спортове. Програмата се организира от българския букмейкър Еврофутбол в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи". Тя обхваща 67 вида спорт и атлети на възраст между 16 и 25 години, в това число и хора в неравностойно положение - параолимпийци, както и атлети с увредени зрение и/или слух. Поради засиления интерес сред по-младите наскоро бе обявено намаляване на възрастта и в програмата бяха включени навършващите 16 години до края на 2012 година. Като всяка подобна инициатива и програма "Спортни таланти" има определени изисквания към кандидатите и условия за участие. Повече за тях научаваме от изпълнителния директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи" Илияна Николова.

Г-жо Николова, при Вас се изпращат документите за кандидатстване за финансиране по програма "Спортни таланти" на Еврофутбол. Получихте ли вече конкретни проекти и запитвания?

Запитвания получаваме много, имаме вече и няколко кандидатури. Най-интересното запитване беше от страна на състезател по спортни танци, който е участвал в над 200 състезания от всякакво ниво – международни, национални, регионални. Тъй като имаме изискване кандидатите да посочат постиженията си, той постави въпроса трябва ли да включва всички състезания поименно, заедно с местата, които е заел и датите на провеждане. Ние му отговорихме, че е важно да спомене броят на състезанията и да изброи по-важните от тях, заедно с най-добрите си класирания. Въпреки големия брой запитвания, досега сме получили едва три пълни кандидатури. Обясняваме си го с факта, че до крайния срок остават още три седмици, а за нас, българите, е традиция да правим всичко в последния момент. От опита си досега мога да кажа, че обикновено получаваме най-много кандидатури в последната седмица преди крайния срок и най-вече в последния ден.

До този момент получихме документи от 16-годишен колоездач от Троян, 18-годишен младеж, трениращ борба и 21-годишен тежкоатлет (вдигане на тежести). Често се обръщат към нас и спортисти извън възрастовите ограничения (по-малки) или такива, практикуващи спортове, които не са включени в списъка от 67 спорта, които могат да получат финансиране.

 От какво най-често се интересуват кандидатите?
Дали техният спорт е в списъка, дали възрастта им е подходяща, от кого точно трябва да поискат препоръка. Имаме запитвания и дали се финансира конкретна екипировка, приемат ли се касови бележки за такава, закупена в чужбина и други доста конкретни неща.

Разкажете повече за конкурса - до кога ще продължи, колко спортисти ще бъдат финансирани, как ще бъдат избрани?
Кандидатури ще се приемат до 18:00 часа на 29 февруари 2012. Общата сума, която ще бъде разпределена между одобрените спортисти е 50 000 лева, като максималният размер за един кандидат е 5 000 лева. Така че, ще бъдат финансирани най-малко 10 спортисти, но това е само при условие, че всички одобрени 10 кандидата се нуждаят от финансиране в максимален размер – 5 000 лева. Тъй като кандидатите обикновено заявяват по-малки суми, финансираните в крайна сметка може да са повече. Одобрените кандидати ще трябва да са изградени или многообещаващи атлети, което да докажат с досегашните си постижения, със сериозността и отдадеността си към спорта, който са избрали. Други условия са да могат да привлекат общественото внимание и съфинансиране от 20 %. Подборът на кандидатите ще се извършва от изявени български спортисти, представители на спортни федерации, на „Еврофутбол” и ФРГИ, както и на спортните отдели на медийните партньори на програмата.

Какво е важно да знаят младите атлети преди да изпратят документите си?
Първо, трябва да проверят дали техния спорт е в списъка. Най-важното след това е да прочетат внимателно указанията за кандидатстване, за да са сигурни, че отговарят на изискванията на конкурса и за да попълнят възможно най-точно формуляра за кандидатстване. Необходимо е също да изберат внимателно двамата си поръчители. И разбира се да спазят точно изискванията на конкурса, като изпратят попълнени формуляр, две подписани и сканирани препоръки, както и своя снимка от тренировка или състезание, на която да е ясно кой е кандидатът. Целият този пакет документи трябва да бъде изпратен заедно на email: [email protected], относно "Конкурс Спортни таланти". И още нещо – ако имат въпроси или колебания по условията, могат зададат въпросите си на телефон 02 954 98 47.

Кои "достойнства" на проектите ще са ключови, за да се наредят те сред одобрените?
Ще се имат предвид досегашните постижения на кандидата, както и обосновката му защо точно той/тя трябва да получи финансиране. Взима се предвид и изготвянето на бюджета – дали отговаря на сроковете и поставените цели. С други думи, само постиженията на даден спортист няма да са достатъчни. Мотивацията му, отразена във възможно най-точно планиране, бюджет, яснота откъде може да получи съ-финансиране ще играе огромна роля.

10.02.2012 г.


ПО-НИСКА ВЪЗРАСТ ЗА УЧАСТИЕ В ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ

Еврофутбол обяви промяна в правилата за кандидатстване по програма "Спортни таланти". Новото е възможността за участие на спортисти, които навършват 1 ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Еврофутбол обяви промяна в правилата за кандидатстване по програма "Спортни таланти". Новото е възможността за участие на спортисти, които навършват 16 години до края на 2012 г. – до 31.12.2012 г., включително. Според условията досега за финансиране можеха да кандидатстват само тези, които са навършили 16 години към март 2012. С промяната се дава шанс на повече младежи да се борят за финансиране на техните спортни проекти. Нововъведението се прави след запитвания на атлети, които искат да се включат в общонационалния конкурс. Програма "Спортни таланти" е част от мащабния социален проект на Еврофутбол – "Печелиш и помагаш" и се реализира със съдействието на Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ).

Конкурсът бе обявен на 18.01. и продължава до 29.02.2012 г. Дотогава всеки индивидуален спортист на възраст между 16 и 25 години с амбиции в спорта, може да подаде документите си за участие. Изискват се попълнен формуляр за кандидатстване и две препоръки. Повече информация е публикувана на корпоративната страница на българския букмейкър - www.eurofootball.bg, вход Благотворителност. Вече постъпиха предложенията на най-нетърпеливите. Първият получен проект е на млад колоездач от Троян. В програмата могат да участват и хора в неравностойно положение - параолимпийци, както и атлети с увредени зрение и/или слух.

В "Спортни таланти" са включени 67 вида спорт, сред които и 15, практикувани от параолимпийците: джудо, голбал, боча и др. Младите атлети могат да избират и между 30 вида летни спортове, 14 вида зимни и 8 неолимпийски.

Общата сума, с която Еврофутбол ще подпомогне спортните таланти, е 50 000 лева. Тя ще бъде разпределена между минимум 10 атлети, в зависимост от стойността на представените проекти. Целта е да се подпомогнат финансово максимален брой надеждни спортисти за техни участия в състезания, за провеждане на тренировки, за екипировка и т. н.

Изборът на проектите, които ще бъдат финансирани, ще се извърши от Група на съветниците в началото на месец март. В нея ще участват успешни състезатели и треньори, както и представители на медийните партньори.

За популяризирането на програмата своят принос дават спортни училища от цялата страна, Националната спортна академия, различните федерации, както и медийните партньори на проекта "Спортни таланти": Дарик радио, БНР, ББТ, вестниците "7 дни спорт", "Преса", "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg и www.cross.bg.

02.02.2012 г.


ЕВРОФУТБОЛ СТАРТИРА ПРОГРАМА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИ СПОРТНИ НАДЕЖДИ

Българският букмейкър Еврофутбол обяви на пресконференция днес, 18.01.2012 г., старта на програма "Спортни таланти". Нейната цел е да бъдат подпомогна ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Българският букмейкър Еврофутбол обяви на пресконференция днес, 18.01.2012 г., старта на програма "Спортни таланти". Нейната цел е да бъдат подпомогнати финансово родни спортни надежди. Инициативата е част от мащабния социален проект "Печелиш и помагаш" на Еврофутбол и се реализира със съдействието на Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ). Тя е насочена към всички индивидуални атлети на възраст между 16 и 25 години, които искат да развиват уменията си и да реализират своя талант. В програмата ще могат да участват и хора в неравностойно положение - параолимпийци, както и атлети с увредени зрение и/или слух.

Инициативата беше представена от управителя на Еврофутбол Екатерина Михайлова, ръководителя "Връзки с обществеността" на компанията Елица Иванова и изпълнителния директор на ФРГИ Илияна Николова. "С тази програма искаме да съживим надеждата на всички българи за по-добри спортни постижения, такива каквито са ни карали да се гордеем многократно през годините" – това каза Екатерина Михайлова и допълни, че сумата, която е заделена за подпомагане на спортните таланти – 50 000 лева, ще бъде разпределена между минимум 10 атлети, в зависимост от стойността на представените проекти. Целта е да се подпомогнат финансово максимален брой надеждни спортисти, практикуващи индивидуални спортове за техни участия в състезания, за провеждане на тренировки, за екипировка и т. н. Това ще стане чрез конкурс, в който атлетите ще могат да кандидатстват със свои проекти.

Максималната сума, която ще бъде отпусната на всеки спечелил, е в размер до 5 000 лева, като е необходимо спортистите да осигурят най-малко 20 % съфинансиране на разходите по проекта. Списъкът със спортове, които могат да се борят за финансиране наброява 67.

Еврофутбол е една от малкото частни компании, които подпомагат по адекватен начин младите хора и предоставят различни възможности на обществото и пример за това е предишната ни съвместна кампанията "Избери да спортуваш", с която изградихме 13 спортни площадки" – това каза изпълнителният директор на ФРГИ Илияна Николова.

Националната спортна академия, 14 спортни училища от цялата страна, федерации и редица медийни партньори - Дарик радио, БНР, телевизиите БНТ и ББТ, вестниците "7 дни спорт", "Преса", "Еврофутбол" и "Марица", и сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg и www.viasport.bg , вече потвърдиха своето участие в програмата за нейното популяризиране.

Изборът на проектите, които да бъдат финансирани, ще се извърши от Група на съветниците. В нея ще участват успешни състезатели и треньори като олимпийската медалистка Евгения Раданова и световният шампион Петър Стойчев, както и представители на медийните партньори. Председател на Групата е управителят на Еврофутбол Екатерина Михайлова.

Конкурсът продължава до 29 февруари. Пълната информация за правилата, документите за кандидатстване, както и списъкът със спортове, за които може да се кандидатства, ще бъде публикувана със старта на програмата на 18.01.2012 г. на корпоративния сайт на Еврофутбол - www.eurofootball.bg, вход Благотворителност.

Проект "Печелиш и помагаш" стартира през 2007 г. До момента чрез него са реализирани 14 кампании, насочени към различни проблемни сфери от нашия живот. Сред осъществените инициативи са: за подпомагане на деца сираци, изграждане на спортни площадки, пътуващи библиотеки за хора в неравностойно положение, подпомагане на децата на служители на МВР, загинали при изпълнение на служебните си задължения, опазване на културното наследство и др. След като с последната си кампания "Избери да спортуваш" през 2009 и 2010 година Еврофутбол изгради 13 спортни площадки в различни населени места, сега компанията логично продължава да помага в сферата на спорта, като преминава на по-горно ниво – "Спортни таланти".

Българският букмейкър Еврофутбол желае много успехи на спортните ни надежди и очаква техните проекти!

ГАЛЕРИЯ

18.01.2012 г.


БЛИЗО 70 СПОРТА СА ВКЛЮЧЕНИ В ПРОГРАМАТА ''СПОРТНИ ТАЛАНТИ'' НА ЕВРОФУТБОЛ

Петнадесет от тях са за параолимпийци Близо 70 вида индивидуални спортове са включени в програмата "Спортни таланти" на българския букмейкър Еврофутб ...

ПОВЕЧЕ
КР. ТЕКСТ

Петнадесет от тях са за параолимпийци

Близо 70 вида индивидуални спортове са включени в програмата "Спортни таланти" на българския букмейкър Еврофутбол, която стартира на 18.01.2012 г. Сред тях попадат, както много популярните плуване, лека атлетика, тенис и борба, така и по-малко познатите като скокове на батут, маунтийнбайк и колоездене BMX. В дългия списък са включени и 15 спорта, практикувани от параолимпийците: спортна стрелба, лека атлетика, боча и др. Младите атлети могат да избират и между 30 вида летни спортове, 14 вида зимни и 8 неолимпийски.

Ръководствата и учителите на 15 спортни училища от цялата страна ще помагат в разпространяването на програмата "Спортни таланти“, за да може тя да достигне до максимален брой практикуващи ги спортисти. Това са близо 70 % от всички атлетически школи в България. Те са от градовете: Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кюстендил, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Чепеларе, Стара Загора, Търговище, Разград, София и Пловдив.

Националната спортна академия "Васил Левски" също "подаде ръка" на социалната кампания на Еврофутбол, която се реализира в партньорство с фондация "Работилница за граждански инициативи". Лично заместник – ректорът по учебната дейност доц. Пенчо Гешев обеща подкрепа при популяризирането на информацията за програмата, както и при необходимост, помощ при оценяването на постъпилите кандидатури чрез осигуряване на необходимите специалисти от Висшето училище.

За популяризирането на програмата своят принос дават и медийните партньори на проекта "Спортни таланти": Дарик радио, БНР, телевизиите БНТ и ББТ, вестниците "7 дни спорт", "Преса", "Еврофутбол" и "Марица", сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg и www.viasport.bg, www.cross.bg, както и Федерациите по кану каяк, плуване, ски и лека атлетика.

Българският букмейкър Еврофутбол желае много успехи на спортните ни надежди и очаква техните проекти!


Програмата "Спортни таланти" е част от мащабния социален проект "Печелиш и помагаш" на Еврофутбол и се реализира със съдействието на Фондация "Работилница за граждански инициативи". Целта и е да подпомогне финансово родни спортни надежди, които искат да развиват уменията си и да реализират своя талант. Тя е насочена към всички индивидуални атлети на възраст между 16 и 25 години. В основата на инициативата е конкурс, в който спортистите ще могат да кандидатстват със свои проекти. Максималната сума, която ще бъде отпусната на всеки спечелил, е в размер до 5 000 лева, с условие за най-малко 20 % съфинансиране. Изборът на кандидатурите, които ще бъдат финансирани, ще се извърши от Група на съветниците. Конкурсът продължава до 29 февруари. Пълната информация за правилата и документите за кандидатстване са публикувани на корпоративния сайт на Еврофутбол - www.eurofootball.bg, вход Благотворителност.

21.01.2012 г.

ОЦЕНЕТЕ СТРАНИЦАТА vote 1 vote 2 vote 3 vote 4
©2006-2016. Еврофутбол. Всички права запазени! age_restrict Държавна комисия по хазарта